Wyznacz i zaznacz na płaszczyźnie zespolonej zbiór liczb z∊C
Ursus: Wyznacz i zaznacz na płaszczyźnie zespolonej zbiór liczb z∊C, które spełniają nierówność:
Pomysł na zadanie mam takie: z=a+bi; a,b∊R
| | a+(b+2)i | | a−bi | |
Re( |
| * |
| )≥0 |
| | a+bi | | a−bi | |
Po przekształceniach:
| | a2+2b+b2+2ai | |
Re( |
| )≥0 |
| | a2+b2 | |
Mianownik jest zawsze dodatni i a=b=0 nie należy do dziedziny, zostaje a
2+b
2+2b≥0 →
→ a
2+(b+1)
2≥1.
Reasumując szukany zbiór to wszystko, prócz koła o środku w (0,−1) o promieniu 1, bez punktu
(0,0).
Czy powyższe rozumowanie jest poprawne?