czworokat
maturalnyy: Suma trzech liczb pierwszych jest 11 razy mniejsza od iloczynu tych liczb. Wyznacz te liczby
pierwsze.
Nie mam totalnie pomyslu na to zadanie pomocy
15 mar 22:08
ICSP: a,b,c − liczby pierwsze:
11(a + b + c) = abc
Ponieważ a,b,c są liczbami pierwszymi oraz 11 | abc to jedna z liczb a ,b , c jest równa 11
Możemy założyć, że c = 11
11(a + b + 11) = 11ab
a + b − ab + 11 = 0
ab − a − b = 11 // + 1
ab − a − b + 1 = 12
a(b−1) − (b−1) = 12
(a−1)(b−1) = 12
, a−1 , b − 1 są liczbami naturalnymi. Rozbij 12 na iloczyn dwóch liczb naturalnych i sprawdź
wszystkie możliwe przypadki
15 mar 22:14
Qulka: (3+7+11)•11=3•7•11
15 mar 22:15
ICSP: (13 + 2 + 11)*11 = 13*2*11
15 mar 22:18
chichi:
Niech x,y,z będą liczbami pierwszymi, zatem mamy:
11(x+y+z)=xyz ⇒ 11|xyz ⇒ któraś z liczb to 11 bez straty ogólności niech x=11
| | 11+y | | 12 | |
11(11+y+z)=11yz ⇒ 11+y+z=yz ⇒ 11+y=yz−z=z(y−1) ⇒ z= |
| =1+ |
| |
| | y−1 | | y−1 | |
D
12={1,2,3,4,6,12}
Sprawzamy:
(1) y−1=1 ⇒ y=2 ⇒ z=13
ok (x=11, y=2, z=13)
(2) y−1=2 ⇒ y=3 ⇒ z=7
ok (x=11, y=3, z=7)
(3) y−1=3 ⇒ y=4
odpada
(4) y−1=4 ⇒ y=5 ⇒ z=4
odpada
(5) y−1=6 ⇒ y=7 ⇒ z=3
ok, te samy liczby co w (2)
(6) y−1=12 ⇒ y=13 ⇒ z=2
ok, te samy liczby co w (1)
Szukane liczby to: (2,11,13) oraz (3, 7, 11)
15 mar 22:23
maturalnyy: dziekuje za rozwiazania a czy wie ktos moze z jakiego zbioru pochodzi to zadanie?
15 mar 22:38
ICSP: Sądząc po tytule to jakiś podręcznik do planimetrii ^^
15 mar 22:39
maturalnyy: haha icsp dobre, chcialem prosic o pomoc z zadaniem z czworokatem ale jak juz praktycznie cale
przepisalem to wpadlem na pomysl i sam rozwiazalem.. zapomnialem zmienic tytulu. czy moge to
jakos zmienic teraz?
15 mar 22:41
123: 123test
15 mar 23:08
Mila:
NIe przejmuj się
maturalny , może tak zostać
15 mar 23:26