pole kwadratu
Jolanta: Mozecie pomoc policzyc obwod kwadratu o polu 144 .Zadanie jest z 6 klasy
15 mar 21:29
marta:
P=a*a
a*a=144=12*12
a=12
Obwód : a+a+a+a=12+12+12+12=48
15 mar 21:31
Biedroneczki są w kropeczki: a2=144 i a>0
a=√144=12 j
Obw= 4*a=4*12=
15 mar 21:33
Kubeczek: P = 144cm2
a − bok
a = pierwiastek z 144cm2 = 12
Ob = 4a = 4*12 = 48cm
15 mar 21:33
marta:
6 kl. nie LO
15 mar 21:34
Jolanta: Znajoma dzwoniła,Mnozenie 12*12 odpada.Pierwiastkowanie równiez
15 mar 21:35
Jolanta: Dziecko nie zrozumiało jak ma to zrobic Ale jakoś inaczej mozna
15 mar 21:38
Jolanta: Ma ktoś pomysł ?
15 mar 21:48
Biedroneczki są w kropeczki: To może pojade po całosci
W szostej klasie napewno sa podane jednostki
dziecko (a jak nie dziecko to rodzic) powinien wiedziec ze kwadrat o boku 1 ma pole P=1
j2
Wobec tego niech dziecko przyjmie sobie bok a=1cm takiego kwadratu i niech rozmiesci takich 144
kwadratow w kwadrat. Rodzic moze pomoc
Potem policzy sobie ilosc takich kwadratow na jednym boku i pomnozy przez 4
15 mar 21:51
Mila:

Niemożliwe. W szóstej klasie umie mnożyć i wie jak obliczmy pole kwadratu.
Jeśli tego nie rozumie to niech rysuje kwadraty kolejno o boku:
2cm, 3 cm . itd i oblicza pola . W końcu trafi na kwadrat o polu 144.
I utrwali sobie jak oblicz się pole i obwód kwadratu.
15 mar 21:52
Karol lo: Pole kwadratu to długość boku do kwadratu. W tym przypadku
12 do kwadratu to 144.
Jesli więc bok jest równy 12 to obwód
12 razy 4 to 48
Inaczej sobie nie wyobrażam
15 mar 21:54
Jolanta: Dziękuję wszystkim

Poproszę jutro znajomą o jakieś notatki , ćwiczenia wnuczki
15 mar 21:56
15 mar 22:31