x3−2 | 2x−1 | 1 | ||||
∫ | dx = ∫(x+1)dx − ∫ | dx − 6∫ | dx | |||
x2−x+3 | x2−x+3 | x2−x+3 |
x2 | ||
∫(x+1)dx = | +x + C1 | |
2 |
2x−1 | ||
∫ | dx = ln(x2−x+3) + C2 | |
x2−x+3 |
1 | 11 | 1 | 11 | |||||
x2−x+3=x2−x+ | + | =(x− | )2+ | |||||
4 | 4 | 2 | 4 |
1 | 1 | 1 | |||||||||||||||||||
∫ | dx = ∫ | =[x− | = t dx=dt] = | ||||||||||||||||||
x2−x+3 |
| 2 |
1 | 2√11 | 2t√11 | |||||||||||||
= ∫ | = | arctan( | )= | ||||||||||||
| 11 | 11 |
2√11 | 2√11x−√11 | |||
= | arctan( | )+C3 | ||
11 | 11 |
x3−2 | x2 | 12√11 | 2√11x−√11 | |||||
∫ | dx = | +x−ln(x2−x+3)− | arctan( | )+C | ||||
x2−x+3 | 2 | 11 | 11 |
5^2 | 52 |
2^{10} | 210 |
a_2 | a2 |
a_{25} | a25 |
p{2} | √2 |
p{81} | √81 |
Kliknij po więcej przykładów | |
---|---|
Twój nick | |