rekurencja równania
oaza: Mam takie równanie np.
a
n+2 = −4a
n+1 − a
n + 10*3
n
Jaka będzie przewidywana postać a
n2 ? gdyby było równanie takie
a
n+2 = −4a
n+1 − a
n + 3
n
to postać przewidywana by wyglądała a
n2 = C*3
n
a w tym wypadku ile? a
n2 = 10C*3
n ?
15 mar 18:43
oaza: no i jeszcze mam zagwostkę jakby wyglądała przewidywana postać a
n2,gdy np
a
n+2 = −4a
n+1 − a
n + 3,gdy jest tutaj sama liczba te 3.Nie chce zakładać osobnego
zadania,bo szkoda
15 mar 19:37
Mila:
Zadanie 2.
a
n+2=−4a
n+1−a
n+3
a
n=−4a
n−1−a
n−2+3, n≥2
1)
x
2+4x+1=0
Δ=12
x=−2−
√3 lub x=−2+
√3
a
n(1)=A*(−2−
√3)
n B*(−2+
√3)
n
2)
f(n)=3
−4−1=−5≠1
3)
| | 1 | |
an=A*(−2−√3)n +B*(−2+√3)n+ |
| |
| | 2 | |
15 mar 20:29
Mila:
zadanie 1)
an+2 = −4an+1 − an + 10*3n
1)
an(1)=A*(−2−√3)n+B*(−2+√3)n
2)
f(n)=10*3n i 3 nie jest pierwiastkiem r. charakterystycznego
an(2)=C*3n
15 mar 20:36
Temudżyn: A tak w ogóle,dobrze że jesteś,bracie/siostro z Ruchu Światło−Życie.
15 mar 20:39
oaza: dziękuję bardzo na ratunek

, rozumiem, ze na to jakiś wzór w zadaniu 2?jakaś funkcja
tworząca czy cos? Dobrze, ze jestes też Temudzynie, akurat chodziło mi o wodę z biedry
15 mar 20:42
Mila:
I to Ci przeszkadza?
15 mar 20:43
15 mar 20:45
oaza: nie nie, po prostu nie słyszałem w którym kościele dzwoni, ale już rozumiem, dziękuję
15 mar 21:45
Mariusz:
"jakaś funkcja tworząca czy cos?"
Jeśli chodzi o funkcje tworzącą to dla pierwszego równania wyglądałaby tak
a
n+2 = −4a
n+1 − a
n + 10*3
n
Przesuńmy indeksy tych wyrazów
a
n = −4a
n−1 − a
n−2 + 10*3
n−2
| | 10 | |
an = −4an−1 − an−2 + |
| 3n |
| | 9 | |
Definiujesz sobie funkcję tworzącą w ten sposób że wyrazy twojego ciągu są współczynnikami
pewnego szeregu potęgowego
(Okazuje się że dla równania rekurencyjnego liniowego o stałych współczynnikach
szereg ten może być przedstawiony w postaci sumy szeregów geometrycznych i ich pochodnych)
A(x)=∑
n=0∞a
nx
n
Ponieważ twoja rekurencja zachodzi dla n≥2 zaczynasz sumowanie od n=2
∑
n=2∞a
nx
n= ∑
n=2∞−4a
n−1x
n+∑
n=2∞(−a
n−2x
n)+
∑
n=2∞a
nx
n=−4x(∑
n=2∞a
n−1x
n−1)−x
2(∑
n=2∞(a
n−2x
n−2))
∑
n=2∞a
nx
n=−4x(∑
n=1∞a
nx
n)−x
2(∑
n=0∞(a
nx
n))
∑
n=0∞a
nx
n−a
0−a
1x=−4x(∑
n=0∞a
nx
n−a
0)
| | 10x2 | |
−x2(∑n=0∞(anxn))+ |
| |
| | 1−3x | |
∑
n=0∞a
nx
n−a
0−a
1x=−4x(∑
n=0∞a
nx
n)+4a
0x
| | 10x2 | |
−x2(∑n=0∞(anxn))+ |
| |
| | 1−3x | |
| | 10x2 | |
A(x)(1+4x+x2)=(a1+4a0)x+a0+ |
| |
| | 1−3x | |
| | (a1+4a0)x+a0 | | 10x2 | |
A(x)= |
| + |
| |
| | 1+4x+x2 | | (1+4x+x2)(1−3x) | |
| | (a1+4a0)x+a0 | |
Gdy rozwiniesz w szereg składnik |
| |
| | 1+4x+x2 | |
to otrzymasz rozwiązanie ogólne równania jednorodnego
| | 10x2 | |
a gdy rozwiniesz w szereg składnik |
| |
| | (1+4x+x2)(1−3x) | |
dostaniesz rozwiązanie szczególne równania niejednorodnego
Dla drugiego równania miałbyś następującą funkcję tworzącą
| | (a1+4a0)x+a0 | | x2 | |
A(x)= |
| + |
| |
| | 1+4x+x2 | | (1+4x+x2)(1−3x) | |
17 mar 06:57
Mariusz:
Aby pokazać z jakiego składnia dostaniesz rozwiązanie ogólne równania jednorodnego
a z jakiego składnia dostaniesz rozwiązanie szczególne równania niejednorodnego
| | 10x2 | |
to dla pierwszego równania składnik |
| trzeba by jeszcze rozłożyć |
| | (1+4x+x2)(1−3x) | |
| 10x2 | | Ax+B | | C | |
| = |
| + |
| |
| (1+4x+x2)(1−3x) | | 1+4x+x2 | | 1−3x | |
10x
2=(Ax+B)(1−3x)+C(1+4x+x
2)
10x
2=Ax−3Ax
2+B−3Bx+C+4Cx+Cx
2
10x
2=(−3A+C)x
2+(A−3B+4C)x+B+C
−3A+C=10
A−3B+4C=0
B+C=0
C=−B
A−3B−4B=0
−3A−B=10
C=−B
A=7B
−22B=10
| | 1 | (11a1+44a0−35)x+11a0−5 | | 5 | 1 | |
A(x)= |
|
| + |
|
| |
| | 11 | (1+4x+x2) | | 11 | 1−3x | |
| | 1 | (11a1+44a0−35)x+11a0−5 | |
Teraz gdy rozwiniesz składnik |
|
| |
| | 11 | (1+4x+x2) | |
w szereg potęgowy to otrzymasz rozwiązanie ogólne równania jednorodnego
| | 5 | 1 | |
a gdy rozwiniesz składnik |
|
| |
| | 11 | 1−3x | |
w szereg potęgowy to otrzymasz rozwiązanie szczególne równania niejednorodnego
17 mar 08:28
oaza: ło,bardziej złożone rozwiązanie,dziękuje
17 mar 14:33