prawdopodobieństwo
prawdopodobieństwo: Z pudełka, w którym jest 13 kul ponumerowanych kolejnymi liczbami od 1 do 13, losujemy bez
zwracania 5 kul. Oblicz, jakie jest prawdopodobieństwo, że wśród wylosowanych kul jest
dokładnie jedna para kul z sumą numerów równą 14.
15 mar 17:40
Jerzy:
Wypisz zdarzenia sprzyjające (kombinacje)
15 mar 17:59
prawdopodobieństwo: 1,13
2,12
3,11
4,10
5,9
6,8
15 mar 18:04
15 mar 18:31
kmm:
?
15 mar 20:46
Mila:
Zadanie podobne do wybierania par butów.
A− wśród wylosowanych kul jest dokładnie jedna para kul z sumą numerów równą 14.
Mamy 6 par :
(1,13),(2,12),(3,11),(4,10),(5,9),(6,8)
Liczba 7 nie ma pary.
1) Wybieramy jedną parę z sześciu
i
mamy dobrać 3 liczby, aby nie było wśród nich pary dającej w sumie 14.
− wybieramy liczbę 7
i
− następnie wybieramy 2 pary z 5 pozostałych i zabieramy z każdej jedną liczbę:
lub
b) Wybieramy jedną parę z sześciu
− wybieramy 3 pary z pozostałych 5 par i zabieramy z każdej jedną liczbę
=========
|A|=6*(40+80)=6*120
| | 6*120 | | 80 | |
P(A)= |
| = |
| |
| | 9*11*13 | | 143 | |
15 mar 23:13
Eta:
Można też tak:
pary (1,13)(2,12)(3,11)(4,10)(5,9) (6,8) −− 6 par ( bo 7 bez pary)
wybór jednej pary na 6 sposobów
| | | |
i 3 liczby z 13−2=11 na | = .. =165 sposobów |
| | |
z których należy odrzucić te trójki ,w których są pary o sumie 14
5*(13−4) = 45
165−45=120
|A|=6*120
===========
15 mar 23:31
Mila:

Dobrze, że wynik ten sam
15 mar 23:48
kasztan: @Eta
"z których należy odrzucić te trójki ,w których są pary o sumie 14
5*(13−4) = 45 "
Skąd to się wzięło ?
13 kwi 11:59
wredulus_pospolitus:
jedna para już wylosowana
5 <−−− tyle par zostało (druga para losowana)
13−4 <−−− tyle kul zostaje po wylosowaniu dwóch par 'o sumie 14' (pojedyncza kula losowana)
stąd
13 kwi 12:04
kasztan: O kurcze faktycznie, ja sobie rozpisałem całość że to te 3 liczby mają dawać 14, a nie tak jak
w poleceniu że para liczb.
13 kwi 12:14