Heja rozwiazalby to ktos zddanie z pracy domowej?
Nikodem: Wyznacz wartości parametrów mi nwielomianu W(x) = x3+mx2+2x+ n, wiedząc, że reszta zdzielenia
wielomianu W(x) przez trójmian (x−1)2jest równa −3x+ 11. Wyznacz pierwiastki wielomianu W(x).
15 mar 14:27
janek191:
m = − 4
n = 9
15 mar 14:48
janek191:
(x3 + m x2 + 2 x + n) : ( x2 −2 x + 1) = x = m + 2
reszta
( 2 m + 5) x − m + n − 2
więc
2 m + 5 = − 3 ⇒ m = − 4
oraz
− m + n −2 = 11 ⇒ n = 9
15 mar 14:54
Biedroneczki są w kropeczki: Chciałem zrobic to tak
W(x)=P(x)(x−1)
2+R(x) i wyznaczyc z tego P(x)
ale to mi nic nie da
Lepiej jest od razu podzielic W(x) przez (x−1)
2 i porownac reszte .
15 mar 15:05
Jerzy:
15:05 , Nie wolno dzielić przez 0
15 mar 15:16
Biedroneczki są w kropeczki: Masz rację .
15 mar 15:48
Biedroneczki są w kropeczki: Ale rownania x3−4x2+2x+9=0 licealista nie rozwiąże (chyba że jest nieprzeciętny)
15 mar 16:28
chichi:
@
janek191 sprawdź jeszcze raz czy aby na pewno poprawnie dokonałeś dzielenia
15 mar 17:20
Biedroneczki są w kropeczki: Według mnie podzielił dobrze
15 mar 17:57
chichi:
W wyniku dzielenia jest x=m+2 i przyjąłem, że miał tam być minus zamiast znaku równości... Jak
się przyjmie plus to rzeczywiście jest okej, nvm
15 mar 18:03
Biedroneczki są w kropeczki: Widac że ma literówke (powinno byc (+) ale tego można sie domyśleć i nie robić z tego problemu
wielkiego .
Po pierwszym dzieleniu dostaniemy (m+2)x2+x+n no i widać ze bedzie +(m+2)
Jedyne co bym się przyczepił to do autora zadania (nie postu ) to za to m i n prawie
nierozróznialne −można się pomylić zwlaszcza ze duż osob coraz młodszych nosi okulary
15 mar 18:12