ciągi
problem: Trzy różne liczby całkowite tworzą ciąg geometryczny o ilorazie będącym ujemną liczbą
całkowitą. Jeżeli najmniejszą z tych liczb zwiększymy o 16, to liczby te (w tej samej
kolejności) są kolejnymi wyrazami ciągu arytmetycznego. Wyznacz te liczby.
15 mar 14:05
ICSP: a , aq , aq2 , q < 0 , q ≠ −1
2aq = a + aq2 + 16
−a(1 − q)2 = 16
Musi być a < 0
Jeśli a = −1 to (1 − q)2 = 16 ⇒ q = −3
Jeśli a = −4 to (1 − q)2 = 4 ⇒ nie ma takich q
Jeśli a = −16 to (1−q)2 = 1 ⇒ nie ma takich q
Czyli
−1,3,−9
15 mar 14:16
marrro: Jeszcze 2, −6, i 18 spełniają warunki zadania, przy q=−3. Wtedy mamy ciąg arytmetyczny o
wyrazach 2, 10, 18.
Na początku trzeba założyć, że a>0, wtedy do drugiego wyrazu dodajemy 16 i a=2 lub a<0, wtedy
16 dodajemy do wyrazu trzeciego i a=−1
11 maj 11:55