Potrzebuje pilne rozwiazanie
Kacper: Dany jest wielomian W(x) = (x4−81)(x6−2x5−9x4+18x3)(x3−12x2+48x−64).
a)Rozłóż wielomian W(x) na czynniki możliwie najniższego stopnia.
b)Rozwiąż nierówność W(x) ≤0.
15 mar 13:54
Biedroneczki są w kropeczki: czy naprawde taki zapis ?
jesli tak to
(x4−81)=4x−81
15 mar 14:08
Chińska podróba 6-latka:
zapewne chodziło o
x4−81=(x2−9)(x2+9)=(x−3)(x+3)(x2−9)
x3−12x2+48x−64= (x−4)3 itd.
15 mar 14:15
Chińska podróba 6-latka: edit (x−3)(x+3)(x2+9)
15 mar 14:16
F&M: W(x) = (x4−81)(x6−2x5−9x4+18x3)(x3−12x2+48x−64)
a) W(x) = (x−3)(x+3)(x2+9)x3(x−2)(x−3)(x+3)(x−4)3
= x3(x−4)3(x−3)4(x+4)2(x2+9)(x−2)
jeżeli się nigdzie nie pomyliłem
15 mar 14:17
F&M: Ostatnia linijka to bzdury
x3(x−4)3(x−3)2(x+3)2(x2+9)(x−2) ma być
15 mar 14:18
janek191:
x
4 − 81 = ( x
2 − 9)*(x
2 + 9) = ( x − 3)*(x + 3)*( x
2 + 9)
x
6 −2x
5 − 9 x
4 + 18 x
3 = x
3*( x
3 −2 x
2 − 9 x + 18)
x
3 −2 x
2 − 9 x + 18 = x
2*( x − 2) − 9*(x − 2) = ( x
2 − 9)*( x −2) =
= (x −30*( x + 3)*( x − 2)
x
3 − 12 x
2 + 48 x − 64 = ( x − 4)
3
Dokończ
15 mar 14:18
Biedroneczki są w kropeczki: I takim sposobem sprawdzian zaliczony
15 mar 14:20
F&M: b) Zerujesz każdy nawias, patrzysz na krotność tego pierwiastka i rysujesz wykres.
Pamiętaj, że gdy krotność jest parzysta to odbijasz.
15 mar 14:20
chichi:
x
4−81=(x
2−9)(x
2+9)=
(x−3)(x+3)(x2+9)
x
6−2x
2−9x
4+18x
3=x
3[x
2(x−2)−9(x−2)]=x
3(x−2)(x
2−9)=
x3(x−2)(x−3)(x+3)
x
3−12x
2+48x−64=
(x−4)3
W(x)=
(x−3)(x+3)(x2+9)x3(x−2)(x−3)(x+3)(x−4)3
W(x)=
x3(x−2)(x−3)2(x+3)2(x−4)3
(b) pójdzie Ci już łatwo
15 mar 14:20
janek191:
W 4 wierszu od góry powinno być:
( x −3)*( x + 3)*(x −2)
15 mar 14:21
F&M: @
Biedroneczki są w kropeczki Jednak mimo wszystko sądzę, że gdyby był to sprawdzian, to
wystarczyłoby wklepać to w jakiś lepszy kalkulator i by mu rozłożyło ładnie

Po co się fatygować na forum?
15 mar 14:22
Biedroneczki są w kropeczki: Przyjmujemy tutaj milcząco ze rozwiazanie ma być w liczbach rzeczywistych
Sam skłaniam sie na 99,9999% do tego
A co jesli ma byc w liczbach zespolonych? (autor postu dokladnie tego nie napisał )
15 mar 14:28
chichi:
U mnie też się zgubił jeden czynnik

W(x)=
x3(x−2)(x−3)2(x+3)2(x−4)3(x2+9)
15 mar 14:30