parametr
ola: Wyznacz wszystkie wartości parametru a , dla których równanie |x − 7| = (a + 2)2 − 9 ma dwa
różne rozwiązania dodatnie.
15 mar 13:15
Jerzy:

Takie a nie istnieje.
15 mar 13:20
Biedroneczki są w kropeczki:

Zrobiłbym tak
1) rysuje wykres y=|x−7|
2) z rysunku widze ze dwa rozwiazania dodatnie sa w zakresie y∊(0,7)
z tego wzgledu bedziesz miala do rozwiazania nierownosc
(a+2)
2−9>0 i
(a+2)
2−9<7
15 mar 13:24
ola: to teraz mam zagwozdke, ktore bedzie pprawne bo w sumie tez bym była blizej tego z
nierownosciami..
15 mar 13:27
Jerzy:
Z tego rysunku nic nie widać i nic nie wynika.
15 mar 13:28
Biedroneczki są w kropeczki: Zadna zagwozdka
Jerzy pokazal graficznie ze takie a nie istnieje
A Ty moze najpierw rozwiaz te nierownosci i zobacz co wyjdzie
15 mar 13:30
ola: z nierownosci wychodzi mi przedział (−6,−5)u(1,2)
15 mar 13:33
chichi:
| | 13 | | 13 | |
Dla a=−5.5 mamy: (−5.5+2)2−9= |
| sprawdźmy zatem jakie będą rozwiązania: |x−7|= |
| ⇒ |
| | 4 | | 4 | |
| | 15 | | 41 | |
⇒ x= |
| ∨ x= |
| to jakie mamy te rozwiązania?  |
| | 4 | | 4 | |
15 mar 13:47
ola: rozne

dzięki!
15 mar 13:51
Biedroneczki są w kropeczki: Ja odczytałem prawą stronę tego równania jako funkcje liniową y=(a+2)2−9
15 mar 13:51
Jerzy:
A ja też się pomyliłem
15 mar 13:54
ICSP: 0 < (a+2)2 − 9 < 7
9 < (a+2)2 < 16
3 < |a+2| < 4
a ∊ (−6,−5) ∪ (1,2)
i tyle.
15 mar 13:54
chichi:
Dokładnie @
ICSP. Miłego poniedziałku wszystkim
15 mar 14:00
lola: dzięki za pomoc
15 mar 14:04