pomoze ktos ?
stud: zbadać dla jakich α ∊ R, szereg :
∞
| | 1 | |
∑ |
| tj. tak zwany szereg harmoniczny rzędu α, jest zbieżny. |
| | nα | |
n=1
Czy mogłbym poprosic kogos o rozwiazanie tago zadania? nie bylem na wykladzie i nic z tego nie
rozumiem

Zgory dziekuje
15 mar 11:18
Chińska podróba 6-latka:
dla α≤1 rozbieżny , dla α>1 zbieżny , dowód patrz na przykład Walter Rudin "Podstawy analizy
matematycznej"
15 mar 11:38
Saizou :
| | 1 | |
1) Dla α < 0 szereg nie spełnia warunku koniecznego, tj. limn→∞ |
| ≠ 0. |
| | nα | |
2) α >0 − stosujemy zasadę zagęszczania Cauchy'ego, zatem mamy
| | 1 | |
∑n=1∞ 2n* |
| = ∑n=1∞ 2n−nα = ∑n=1∞ 2n(1−α) = ∑n=1∞ (21−α)n |
| | (2n)α | |
Otrzymaliśmy szereg geometryczny, jest on
a) zbieżny, gdy
|2
1−α| < 1 ⇒ 1−α < 0 ⇒ α >1
b) rozbieżny, gdy α < 1
c) α = 1 − szereg harmoniczny,
zatem
| | 1 | |
∑n=1∞ |
| jest zbieżny dla α > 1 a rozbieżny dla α ≤ 1 |
| | nα | |
15 mar 12:58