ciągi
szarik: Dana jest funkcja f(x)=−2x+4. Uzasadnij, że jeśli (xn) jest ciągiem arytmetycznym to
yn=f(xn) także nim jest.
15 mar 09:07
Saizou :
Pokaż, że każda funkcja liniowa postaci f(x)=ax+b określa ciąg arytmetyczny dla x∊N.
15 mar 09:23
Chińska podróba 6-latka: jeśli xn+1=xn+r to
f(xn+1)=f(xn+r)=−2(xn+r)+4=−2xn+4−2r =f(xn)−2r
czyli masz nowy ciąg z różnicą −2r
15 mar 09:30
Jerzy:
@Chińczyka , to żaden dowód.
Pokaż,że: f(xn+1) − f(xn) ma wartość stałą.
15 mar 11:55
Chińska podróba 6-latka: Jerzy to nie umiesz przenieść na drugą stronę
f(x
n+1)−f(x
n)=−2r ?
wiem że jesteś kolegą 6−latka , zwalczasz jego podróbki i jesteś stronniczy , ale bez przesady
15 mar 13:31
Jerzy:
Teraz pokazałeś, co należało pokazać.
Przenieść potrafię
15 mar 13:34
szarik: @Chińska dziękuję
@Saizou jak to pokazać? Mógłbyś jakoś mnie naprowadzić?
16 mar 08:28
Saizou :
Niech an będzie ciągiem arytmetycznym o różnicy r, wówczas
an = a1 + (n−1)r =nr+a1−r
Podstawmy n = x oraz r = a oraz a1−r=b, wówczas mamy
an = ax+b = y
Równanie jest relacją przechodnią więc działa to w dwie strony.
16 mar 12:22
Jerzy:
Jeśli wyrazy ciągu leżą na wykresie funkcji liniowej, to jest on arytmetyczny.
16 mar 12:27
6latek: Nie tylko chińskie seriale oglądam .
Także koreańskie np Goblin, Encounter.
Ten sarkazm w ogóle niepotrzebny . W czasie pandemii bądzmy chociaż my dla siebie milsi.
16 mar 12:39
6latek: Zadanie jest podobne do tego ktore mam w swoim zbiorze
Dana jest funkcja f(x)=4−3x Wykazac z eciąg an okreslony nastepujaco
an=f(2n−1)
jest ciagiem arytmetycznym .Zbadaj jeggo monotonicznosc
Odpowiedz w zbiorku . Czytelnik zechce sam wykonac te proste obliczenia .
16 mar 13:10
F&M: Albo tak:
an=a1+(n−1)r
f(x)=a+b+(x−1)a
a1=a+b
x=n
r=a
17 mar 08:46
Filip:
to może wystarczy − jakiekolwiek zadanie z ciągów robiłem bardzo dawno dawno temu
an+1−an=f(2n+1)−f(2n−1)=const
17 mar 09:48
szarik: Dziękuję bardzo wszystkim
17 mar 10:37