Obliczyć
KasiaB: Obliczyć:
(i) ∞
⋂= (0, 1n)
n=1
∞
⋂= (−1n, 1n)
n=1
∞
⋃= (1n, n)
n=1
(ii) ∞
⋂= (n, n+3)
n=1
∞
⋃= (n, n+3)
n=1
(iii) ∞
⋂= (n, 2n)
n=1
∞
⋃= (n−n2, 1n)
n=1
Mam kilka takich przykładów, jednak nie bardzo wiem jak to liczyć.
Mógłby mi ktoś to pomoc zrozumieć, wytłumaczyć jak to robić>
15 mar 08:37
ite:
(i) Na początek spróbuj wypisać kilka pierwszych przedziałów, zaczynając od n=1.
15 mar 10:21
KasiaB: Okej, więc mam coś takiego:
∞
⋂= (0, 1n) −−> (0,1), (0,12), (0, 13) ...
n=1
∞
⋂= (−1n. u{1}{n)) −−> (−1,1), (−1/2; 1/2), (−1/3; 1/3) ...
n=1
Na przykładzie dwóch pierwszych, mam coś takiego i co z tym dalej zrobić?
15 mar 10:29
ite:
w drugim:
Mamy takie początkowe przedziały (−1,1), (−1/2; 1/2), (−1/3; 1/3), ...
| | −1 | | 1 | |
oraz wiemy, że jeśli n→∞, to |
| →0− i |
| →0+ |
| | n | | n | |
Jedyną liczbą należącą do każdego z przedziałów będzie 0.
15 mar 10:46
KasiaB: Dzięki, coś tam już rozumiem. Proszę więc, jeżeli możesz sprawdzić moje wyniki i rozumowanie:
Przykład (i)
1) (0,1), (0,1/2), (0, 1/3)... więc wynik to zbiór pusty?
2) to już wiem, że 0
3) [1,1), [1/2; 2), [1/3; 3) ... więc skoro to suma czyli wynik to przedział (0, +∞) ?
Przykład (ii)
1) przedziały początkowe: (1,4), (2,5), (3,6)... czyli wynik to zbiór pusty bo nie ma tej
części wspólnej
2) przedziały jak wyżej w przykładzie z tym, że tutaj jest suma czyli ostateczny przedział/
wynik
to (1, +∞)
Przykład (iii)
1) przedziały początkowe: (1,2), (2,4), (3,6).... czyli zbiór pusty będzie
2) pocz. przedziały: (0,1), (−2, 1/2), (−6, 1/3) ..., 1/n −> 0+, więc jak patrzę na te
przedziały to
będzie (−∞, +∞) czyli R?
Czy to sa poprawne odpowiedzi?
15 mar 11:01
ite:
(i) 3) czy tam są przedziały lewostronnie domknięte czy otwarte?
(ii) 1), 2) zgadza się
(iii) 1) zgadza się
| | 1 | | 1 | |
2) dla |
| największa możliwa wartość to |
| , nie otrzymasz większej |
| | n | | 1 | |
15 mar 11:25
KasiaB: Ojj przepraszam, moje niedopatrzenie. Tak, w (i) w 3 przykładzie powinno być [1/n; n)
ale odpowiedz chyba będzie taka sama czyli (0, +∞) czy nie?
a w (iii)
2) czyli przedział (−∞, 1) czy może (−∞, 1]?
15 mar 11:41
ite:
w (i) 3) odpowiedz będzie w obu przypadkach (0, +∞)
w (iii) 2) największa możliwa wartość tego ilorazu to 1, ale żaden przedział nie zawiera tej
liczby,
mamy jedynie (0,1), więc suma (−∞, 1)
15 mar 11:48
KasiaB: Okej, dzięki wielkie za wytłumaczenie.
Masz może jeszcze chwilę, na pomoc z lim sup i lim inf z tymi samymi ciągami zbiorów?
15 mar 11:51
ite: Muszę już wracać do pracy, ale jak wpiszesz pytanie w nowym wątku, to na pewno ktoś odpowie.
15 mar 11:55
KasiaB: Dzięki mimo wszystko
15 mar 11:57