,przepraszam, prosze policzyć pogodną
przemysław g: f(a)= (a*b)/(a+2b)
13 mar 23:30
14 mar 00:10
Biedroneczki są w kropeczki: | y(x+2y)−xy(1+2y) | | 2y2−2y2x | | 2y2(1−x) | |
| = |
| = |
| =f'(x) |
| (x+2y)2 | | (x+2y)2 | | (x+2y)2 | |
14 mar 00:24
Wiktor: zle
14 mar 00:42
Biedroneczki są w kropeczki: To popraw jak żle
14 mar 00:43
Wiktor: licznik powinien wyglądac nastepująco:
y(x+2y)−xy
14 mar 00:45
Biedroneczki są w kropeczki: Tak masz rację
(x+2y)'=(x)'+(2y)'=1+0 bo 2y to stała a pochodna ze stałej to zero
14 mar 00:55
przemysław g: a nie x2+2y2 ?
14 mar 01:00
Biedroneczki są w kropeczki: Nie ,nie
Zauważ że wzór będzie taki
| | (xy)'*(x+2y)−(xy)*(x+2y)' | |
f'(x)= |
| |
| | (x+2y)2 | |
(xy)'=1*y =y
(x+2y)' rozpisałem Ci
liczysz pochodną po x
14 mar 01:26
przemysław g: (xy)' = (x)'*y+x(y)'
14 mar 01:37
przemysław g: aha dobra rozumiem dziękuje po x
14 mar 01:39
Biedroneczki są w kropeczki: no to masz 1*y+x*0=1*y bo (y)'=0
14 mar 01:40