Zespolone
: Oblicz pierwiastki: 3√−1−√3i
13 mar 23:20
Biedroneczki są w kropeczki: |z|=2
| | π | | π | | π | |
Liczba z leży w 3 ćwiartce tg(π+ |
| )= tg |
| wiec φ= |
| |
| | 3 | | 3 | | 3 | |
14 mar 00:42
: tylko przy dalszych obliczeniach wychodzą kąty które nie mają dokładnych wartości (są tylko
przyblizenia) przez co nie mozna zamienic na postac algebraiczna
14 mar 11:09
Biedroneczki są w kropeczki: To mozesz przeciez zostawic w postaci trygonometrycznej .
Pokaz obliczenia
14 mar 11:13
ICSP: Zostaw w postaci trygonometrycznej.
14 mar 11:19
: a mozna narysowac z postaci trygonometrycznej?
z0 = 3√2(cos(4π9 + isin(4π9)
z1 = 3√2(cos(10π9 + isin(10π9)
z2 =3√2(cos(13π9 + isin(13π9)
i nie wiem czy zrobiłam gdzieś błąd
14 mar 11:23
Biedroneczki są w kropeczki: | | π | | π | |
z0=3√2(cos |
| +isin |
| ) bo k=0 |
| | 9 | | 9 | |
z
1 liczysz dla k=1
z
2 liczysz dla k=2
14 mar 11:36
ICSP: Co masz tak właściwie zrobić?
Najpierw celem było wyznaczenie elementów zbioru
3√−1 − √3i
Teraz nagle chcesz to rysować te elementy przedstawić na płaszczyźnie Gaussa.
| | 4π | | 4π | |
−1 − √3i = 2(cos( |
| ) + isin( |
| )) |
| | 3 | | 3 | |
| | 4π | | 4π | |
z0 = 3√2(cos( |
| ) + isin( |
| ) |
| | 9 | | 9 | |
| | 10π | | 10π | |
z1 = 3√2(cos( |
| ) + isin( |
| ) |
| | 9 | | 9 | |
| | 16π | | 16π | |
z2 = 3√2(cos( |
| ) + isin( |
| ) |
| | 9 | | 9 | |
14 mar 11:37
: a dlaczego φ=π/3 skoro to 3 cwiartka? poza tym mając kąt π/9 nadal trudno to narysowac a
niestety takie mam polecenie
14 mar 11:39
Biedroneczki są w kropeczki: Bo ja się pomylilem . Przepraszam ale pisałem wczoraj w nocy

W nocy jednak powinno się
14 mar 11:42
: nic się nie stało, czyli moje obliczenia są dobre i jedyna opcja zeby to narysowac to zabawa z
kątomierzem?
14 mar 11:44
ICSP: Nie ma sensu się bawić.
Zaznacz te 3 punkty na oko (kąty znasz)
Można to zrobić dokładnie za pomocą trysekcji kąta, ale w tym wypadku więcej bedzie zabawy niż
faktycznych korzyści.
14 mar 12:02
Biedroneczki są w kropeczki:

To ja dopytam
| | 4π | |
Jesli policze 3√2*cos( |
| )≈0,22 i zaznacze na osi Re |
| | 9 | |
| | 4π | |
jesli policze 3√2*sin |
| )≈1,24 i to zaznacze na osi Imz |
| | 9 | |
Mam liczbe z
0 na polaszczyznie
Rysuje okrag o S=(0,0) i r=1,24
Poczynajac od z
0 wpisuje w niego szesciokąt foremny i potem lączę z
0 z co drugim punktem bo
pierwiastki te tworza trójkąt foremny
Będzie dobrze?
14 mar 12:24
ICSP: Ja tam wole wpisać trójkąt równoboczny, ale wersja z sześciokątem foremnym też przejdzie.
14 mar 12:52
: dziękuje bardzo za pomoc
14 mar 14:37