rozwiąż równanie
Tosia: rozwiąż równanie
| 3(x−1)+x(x2−1) | | 11−x | |
| = |
| |
| (x2−1)(x−1) | | x+1 | |
| 3x−3+x3−x | | 11−x | |
| = |
| |
| (x2−1)(x−1) | | x+1 | |
mnożymy obie strony przez (x
3−x
2−x+1)(x+1)
(x
3+2x−3)(x+1)=(11−x)(x
3−x
2−x+1)
x
4+2x
2−3x+x
3+2x−3=11x
3−11x
2−11x+11−x
4+x
3+x
2−x
x
4+2x
2−3=11x
3−10x
2−11x+11−x
4
2x
4−11x
3+12x
2+11x−11=0
−11(x
3−x+1)... ojj pogubiłam się
13 mar 22:54
ICSP: x2 − 1 = (x−1)(x+1)
Po ustaleniu dziedziny proponuję przemnożyć mniej brutalnie czyli przez x2 − 1
Po przemnożeniu powinno wyjść równanie kwadratowe.
13 mar 22:57
ICSP: x
4+2x
2−3=11x
3−10x
2−11x+11−x
4
2x
4−11x
3+12x
2+11x
−14=0
| | 7 | |
x = 1 v x = −1 v x = 2 v x = |
| |
| | 2 | |
Z czego x = 1 i x = −1 odpadają.
Postaraj się jak najbardziej ograniczyć stopień równania wielomianowego (pozwoli to w dużej
mierze uniknąć błędów obliczeniowych)
13 mar 23:10
Wiktor: icsp, ale tutaj można bardzo łatwo rozwiazac to równaniem kwadratowym, nie ma potrzeby 4
stopnia
14 mar 00:44
Tosia: ICSP jak doszedłeś do tego wyniku?
16 mar 17:54
ICSP: Post z 23:10 miał tylko wskazać błąd w twoim rozwiązanie
Post z 22:27 zawiera wskazówkę która zmniejszy stopień równania z IV do równania kwadratowego.
Należy ją zastosować do wyjściowego równania:
| 3 | | x | | 11−x | |
| + |
| = |
| |
| x2 − 1 | | x−1 | | x+1 | |
P.S.
Równanie:
2x4−11x3+12x2+11x −14=0
rozwiązujesz za pomocą twierdzenia o pierwiastkach wymiernych współgrającego z dzieleniem
pisamnym lub schematem Hornera.
16 mar 18:07
6latek: zalozenie x≠1 lub x≠−1
Wspolny mianownik to x
2−1 bo x
2−1=(x+1)(x−1)
| 3+x(x+1) | | (11−x)(x−1) | |
| = |
| |
| x2−1 | | x2−1 | |
Uporzadkuj to i pomnoz przez x
2−1 obie strony rownania
16 mar 18:44