Wykaż, że P1+P2> u{1}{2}P3
silly goose:

Na bokach trójkąta zbudowano kwadraty o polach P1, P2 i P3.
Wykaż, że P1+P2>
12P3
13 mar 20:30
ICSP: a − bok trójkąta 1
b − bok trójkąta 2
c − bok trójkąta 3
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
| | a2 + b2 | | a + b | | c | |
( |
| )1/2 ≥ |
| > |
| |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
| | a2 + b2 | | c | |
( |
| )1/2 > |
| //2 |
| | 2 | | 2 | |
13 mar 20:50
silly goose: sorki ale nic z tego nie rozumiem
co to jest to (a2 + b22) 12?
13 mar 21:22
Saizou :
| | a2+b2 | | a2+b2 | |
( |
| )1/2 = √ |
| |
| | 2 | | 2 | |
Nierówność między średnią kwadratową a arytmetyczną
Korzystamy z nierówności trójkąta, tzn. a+b>c. Ułamek zmniejszymy zmniejszając licznik, zatem
Reszta to kwestia przekształceń
13 mar 21:26
ICSP: Średnia kwadratowa liczb a i b
Średnia kwadratowa jest większa lub równa od średniej arytmetycznej.
Więcej tutaj:
http://www.math.edu.pl/wartosci-srednie
Druga nierówność wynika z własności trójkąta(a + b > c)
Od drugiej linijki pod kreską zaczyna się zwykła algebra.
13 mar 21:28
silly goose: Dziękuje już rozumiem, ale sama bym nigdy na to nie wpadła
13 mar 22:59
Biedroneczki są w kropeczki: A bez średnich?
14 mar 01:37
ICSP: | | 1 | | 1 | | 1 | |
P = a2 + b2 = |
| [(a+b)2 + (a−b)2] ≥ |
| (a+b)2 > |
| c2 = L |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
Jednak zostałbym przy rozwiązaniu wykorzystującym zależność K
2 ≥ A
2
14 mar 09:00
Biedroneczki są w kropeczki: Dziekuje .
14 mar 10:23