Równanie różniczkowe zwyczajne drugiego rzędu z funkcjami trygonometrycznymi
Kuba2305: Mógłby ktoś rzucić okiem na to równanie różniczkowe?
y"= −tgx*y'+sin2x
Chciałem rozwiązać je przez podstawienie
v = y'
Jednak doszedłem do tego momentu:
v'=−v*tgx+sin2x
I nie mam pomysłu jak rozdzielić zmienne.
Dzięki za pomoc!
13 mar 19:38
ICSP: to nie jest przypadkiem równanie liniowe zwyczajne pierwszego rzędu?
13 mar 20:08
13 mar 20:09
ICSP: najpierw rozwiązujesz równanie jednorodne a potem za pomocą np. metody uzmienniania stałej
rozwiązujesz równanie niejednorodne.
13 mar 20:10