Pochodne
sUser: Jak obliczyć pochodne:
1. F(x) = f(x2)
2. F(x) = f(ex) * ef(x)
3. F(x) = f(sin2x) + f(cos2x)
Nie mam pojęcia jak to rozwiązać, a na zajęciach robiliśmy dużo łatwiejsze przykłady.
Proszę o pomoc i z góry dzięki.
13 mar 16:43
ICSP: 1. F'(x) = f'(x2) * (x2)' = 2x*f'(x2)
Reszta analogicznie.
Proste ćwiczenie które ma na celu zastosowanie wzoru na pochodną funkcji złożonej.
13 mar 16:45
Jerzy: 2) F’(x) =f’(ex)*ex*ef(x) + f(ex)*ef(x)*f’(x)
13 mar 16:55
Jerzy:
3) spróbuj sam/a
13 mar 16:56
sUser: 3. F'(x) = f'(sin2x) * (sin2x)' + f'(cos2x) * (cos2x)' =
=f'(sin2x) * 2sinx * cosx + f'(cos2x) * 2cosx * −sinx
Dobrze?
13 mar 16:58
sUser: własnie 2 liczyłem w zeszycie i wyszło mi identyko
13 mar 16:58
ICSP: Dobrze
13 mar 17:03
Jerzy:
Dobrze,jeszcz możesz uprościć wynik wyłączając przed nawias: sin(2x)
13 mar 17:05
sUser: Dzięki za pomoc, wyglądało na trudne, a poszło bardzo łatwo
13 mar 17:05