rekurencja zadanie
oaza: Równanie rekurencyjne.
Wyznaczyć rozwiązanie ogólne równania:
an=3an−1 + 3n2
przekształciłem to na:
an −3an−1 = 3n2
no i lewa strona równania :
an −3an−1 = 0
rozwiązaniem ogólnym tej lewej strony będzie an = 3n
Z prawą stroną nie wiem jak to połączyć,ruszyć.
13 mar 16:32
jc: Czy to nie będzie coś takiego?
| | 22 | | 32 | | 42 | | n2 | |
an = C3n+3n(1+ |
| + |
| + |
| + ... + |
| ) |
| | 3 | | 32 | | 33 | | 3n−1 | |
13 mar 17:03
oaza: bardzo możliwe, nie mam odpowiedzi
13 mar 17:53
oaza: ma ktoś może jeszcze pomysł jak to krok po kroku rozwiązać?

spokoju mi nie daje
13 mar 23:21
Mariusz:
A(x)=∑
n=0∞a
na
nx
n
| d | | d | | 1 | |
| (∑n=0∞xn)= |
| ( |
| ) |
| dx | | dx | | 1−x | |
| | 1 | |
∑n=0∞nxn−1=− |
| *(−1) |
| | (1−x)2 | |
| d | | d | | 1 | |
| (∑n=0∞(n+1)xn)= |
| ( |
| ) |
| dx | | dx | | (1−x)2 | |
| | 2 | |
∑n=0∞(n+1)nxn−1=− |
| *(−1) |
| | (1−x)3 | |
| | 2 | |
∑n=1∞(n+1)nxn−1= |
| |
| | (1−x)3 | |
| | 2 | |
∑n=0∞(n+2)(n+1)xn= |
| |
| | (1−x)3 | |
∑
n=0∞(n+2)(n+1)x
n−3(∑
n=0∞(n+1)x
n)+∑
n=0∞x
n=
| 2 | | 3 | | 1 | |
| − |
| + |
| = |
| (1−x)3 | | (1−x)2 | | 1−x | |
∑
n=1∞a
nx
n=∑
n=1∞3a
n−1x
n+∑
n=1∞n
2x
n
∑
n=1∞a
nx
n=3x(∑
n=1∞a
n−1x
n−1)+∑
n=0∞n
2x
n
| | x2+x | |
∑n=1∞anxn=3x(∑n=0∞anxn)+ |
| |
| | (1−x)3 | |
| | x2+x | |
∑n=0∞anxn−a0=3x(∑n=0∞anxn)+ |
| |
| | (1−x)3 | |
| | x2+x | |
A(x)−3xA(x)=a0+ |
| |
| | (1−x)3 | |
| | x2+x | |
(1−3x)A(x)=a0+ |
| |
| | (1−x)3 | |
| | a0 | | x2+x | |
A(x)= |
| + |
| |
| | 1−3x | | (1−x)3(1−3x) | |
Pierwszy składnik funkcji A(x) możesz już od razu rozwinąć w szereg potęgowy
korzystając z szeregu geometrycznego
aby rozwinąć drugi składnik rozkładasz go na sumę ułamków
| x2+x | | A | | B | | C | | D | |
| = |
| + |
| + |
| + |
| |
| (1−x)3(1−3x) | | 1−x | | (1−x)2 | | (1−x)3 | | 1−3x | |
14 mar 09:32
Mariusz:
Innym pomysłem będzie czynnik sumacyjny
a
n=3a
n−1 + 3n
2
| | 1 | | 1 | |
ansn=3an−1( |
| sn−1)+3n2(s0)( |
| )n |
| | 3 | | 3 | |
Niech U
n=a
ns
n
Niech s
0=1
wtedy
można policzyć np przez części
14 mar 09:51
oaza: sporo tych rachunków,myślałem,że będzie lżej,dziękuje.
14 mar 10:03
Mariusz:
Można krócej ale ja wolę funkcje tworzące
Można skorzystać z równania charakterystycznego i
przewidywania rozwiązania równania niejednorodnego
ale to dużo zapamiętywania bez uzasadnienia no i funkcją tworzącą więcej równań rozwiązać
Spróbuj równaniem charakterystycznym i przewidywaniem rozwiązać równanie na
liczby Catalana albo chociaż liniowe w którym współczynniki nie są stałe
14 mar 10:17
oaza: P.Mariuszu,a czy mógłbym prosić o rozwiązanie z metodą przewidywań?Kierowałem się przykładem z
tematu
'Rozwiązywanie rekurencji' też z pewnego forum matematycznego,ale nie wiem jak będzie wyglądała
postać rozwiązanie szczególnego.
14 mar 11:37
Mariusz:
an=3an−1 + 3n2
Zakładasz że rozwiązanie szczególne równania jednorodnego jest postaci
aj=λn
λn=3λn−1
λn−1(λ−3)=0
(λ−3)=0
λ=3
Otrzymałeś λ=3
Część niejednorodna twojej rekurencji jest wielomianem
więc patrzysz czy jedynka jest rozwiązaniem równania charakterastycznego
U ciebie pierwiastkiem równania charakterystycznego jest trójka więc przewidujesz
wielomian drugiego stopnia jako rozwiązanie szczególne równania niejednorodnego
as=(An2+Bn+C)
14 mar 12:15
oaza: oo,dziekuje
14 mar 12:18
Mila:
(*) a
n=3a
n−1 + 3n
2
1) Równanie charakterystyczne:
x−3=0
x=3
an(1)=c1*3n
2)
an(2)= An2+Bn+C− przewidywana postać:
Podstawiamy do (*), aby wyznaczyć wsp. A,B,C
An
2+Bn+C=3*[A(n−1)
2+B(n−1)+C]+3n
2 po wykonaniu działań i uporządkowaniu:
−2A*n
2+n*(6A−2B)+3B−3A−2C=3n
2
| | 3 | | 9 | | 9 | |
−2A=3⇔A=− |
| , B=− |
| , C=− |
| |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
========================
3)
| | 3 | | 9 | | 9 | |
an=C1*3n− |
| n2− |
| n− |
| |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
======================
4) Dla sprawdzenia:
| | 9 | |
Dla a0=0 mamy: C1= |
| wtedy: |
| | 2 | |
a
1=3*a
0+3*1=3 , a
2=3*3+3*4=21 −z wzoru rekurencyjnego
| | 1 | | 1 | |
a1= |
| *(33−3−9−9)= |
| *6=3 −z otrzymanego wzoru |
| | 2 | | 2 | |
| | 1 | | 1 | |
a2= |
| *(81−12−18−9)= |
| *42=21 |
| | 2 | | 2 | |
zgodność
14 mar 15:51
oaza: super, teraz przejrzyściej sie nie da, dziękuję
14 mar 23:00
Mila:
14 mar 23:55
kerajs:
''Mariusz:
Można krócej ale ja wolę funkcje tworzące
Można skorzystać z równania charakterystycznego i
przewidywania rozwiązania równania niejednorodnego ''
Chwilę mnie nie było, a tu takie zmiany!
15 mar 00:34
Mariusz:
Nie zacytowałeś całości
Bo mu to nie pasowało ale nadal uważam że równanie charakterystyczne to kiepski pomysł
Każde równanie rekurencyjne którą rozwiązujecie z użyciem równania charakterystycznego można
rozwiązać także z użyciem funkcji tworzącej
Funkcją tworzącą można więcej równań rozwiązać
Używając funkcji tworzącej postać rozwiązania równania liniowego o stałych współczynnikach
otrzymujesz z sumy szeregów geometrycznych i ich pochodnych
a w przypadku równania charakterystycznego uczyłeś się jej na pamięć bez żadnego uzasadnienia
Tutaj podałem też czynnik sumacyjny ale ma on tę wadę że działa
tylko dla równań pierwszego rzędu no i jeśli będziemy chcieli policzyć sumę korzystając
z równania rekurencyjnego to rozwiązując to równanie czynnikiem sumacyjnym
dostaniemy kółeczko
15 mar 02:19