Znaleźć funkcję odwrotną
Jędruś: znaleźć funkcję odwrotną do funkcji:
y = 2x − 2−x
pomoże ktoś ?
13 mar 15:39
Qulka: x=2y−2−y i wyznacz z tego y
13 mar 16:02
Jędruś: To wiem, ale mam "zaćmienie" i nie wiem jak znaleźć y − proszę o podpowiedź...
13 mar 16:05
ICSP: f(x) = 2x − 2−x = 2cosh(xln(2))
f(1) = f(−1)
i po problemie.
13 mar 16:14
Jędruś: Dziękuję − już wiem o co chodzi !
13 mar 16:29
ICSP: k***a tam jest minus.
2
x − 2
−x = y
t = 2
x
t
2 −yt − 1 = 0
t = y +
√y2 + 1
x = log
2(y +
√y2 + 1)
f
−1(x) = log
2(x +
√x2 + 1)
13 mar 16:44
Jędruś: pod pierwiastkiem nie powinno być y2 + 4 ?
13 mar 17:10
ICSP: Chyba teraz nie popsułem
13 mar 17:13