Równanie różniczkowe jednorodne względem x i y
Aisser: Równania różniczkowe
Rozwiązać poniższe równania różniczkowe jednorodne względem x i y
h)(x+y)y'+y=0
w odpowiedziach wynik jest 2xy+y2=C
Pls help męczę się z tym przykładem od godziny i nie mogę znaleźć co robię źle
wychodzi mi −(y2+2xy)=2Cx3
13 mar 14:35
jc:
| | y2 | |
0=(x+y)y' + y = yy' + xy' + y = ( |
| )' + (xy)' |
| | 2 | |
lub inaczej
y
2+2xy = 2C.
13 mar 16:50
Aisser: Dzieki wielkie
Mam tylko problem ze zrozumieniem
z czego bierze się (xy)'
bo rozumiem że (y2/2)' to inny zapis y?
13 mar 17:17
Jerzy:
Pochodna iloczynu:(xy)’ = 1*y + x*y’
13 mar 17:26
Aisser: ano tak dzięki wielkie jeszcze raz
13 mar 17:30