logarytmy. proszę o rozwiązane krok po kroku
123: a) log2√2 4√8
b) 4log83
c) log √3 116*log2 127
d) 16−14+log23
13 mar 12:47
Jerzy: | | m | |
a) wskazówka: 2√2 =23/2 , 4√8= 27/2 , loganbm = |
| logab |
| | n | |
13 mar 13:12
6latek: a)
2
√2=2
3/2
4
√8= 4*2
√2=2
2*2
3/2= 2
7/2
Teraz wzor
| | 2 | | 7 | |
log2√24√8=log23/227/2= |
| * |
| *log22= dokończ |
| | 3 | | 2 | |
13 mar 13:15
F&M: a) log
2√2 4
√8
Zamieniam na potęgę dwójki:
podstawa: a = 2
√2=2
1*2
12 = 2
32
liczba logarytmowana: b = 4
√8 = 2
2*2
32=2
72
| | 7 | | 2 | | 7 | | 7 | |
czyli mamy log232 272 = |
| * |
| log22 = |
| *1= |
| |
| | 2 | | 3 | | 3 | | 3 | |
gdzie w ostatniej linijce skorzystałem z tego, co powyżej napisał
Jerzy
Spróbuj resztę sam, najwyżej pytaj.
13 mar 13:15
123: Dzięki, popróbowałem resztę sam.
w przykładzie b) wyszło mi 9
a w przykładzie c) wyszło mi 3√4
czy mam dobrze? przykladu d) nie udało mi sie zrobic
13 mar 13:25
6latek: b i di do wykorzystania wzor
a
logax=x
c)
| | 1 | | 1 | |
log√3 |
| *log2 |
| = log31/22−4*log23−3= 2*(−4)*(−3)* [log32*log23] |
| | 16 | | 27 | |
znajdz wzor na log
ab*log
ba=
13 mar 13:27
Jerzy:
d) wskazówka: am+n = am*an i próbuj dalej sam.
13 mar 13:38
6latek: do d)
zastosuj wzor
ab+c= ab*ad
=16−1/4 *16log23
16=24
13 mar 13:40
6latek: Witaj
Jerzy
13 mar 13:41
F&M: Poza tym w b) jest wynik 3√9
13 mar 13:43
Jerzy:
Cześć Krzysztof
13 mar 13:47
F&M: 4log83 = 22log233 = 22*13log23 = 2log2323=323
= 3√9
13 mar 13:49
6latek: logab * logba=1
Wiesz dlaczego ?
13 mar 13:51
Qulka:
| | logab | |
bo to |
| i dlatego =1 |
| | logab | |
13 mar 16:06