rekurencja
oaza: Mam takie równanie i mam do niego pytania.
a
n+7 − a
n = 0
a)Rząd tego równania − rząd jest równy 7?
b)typ równania − to jest jednorodne o stałych współczynnikach?I ile te współczynniki
wynoszą?Chciałbym
łopatologicznie zrozumieć kiedy jest jednorodne a kiedy niejednorodne

c)czy te równanie jest liniowe ? wydaje mi sie ,ze nie ,a jakby było np.
4a
n+7 = −3a
n+6+a
n+5+a
n+4+a
n+3+7a
n+2+a
n+1+a
n −> to juz jest liniowe?
13 mar 10:35
Jerzy:
To nie jest równanie różniczkowe.To różnica dwóch wyrazów ciągu.
13 mar 11:21
oaza: znaczy równanie jest postaci an+7 = an,przeniosłem sobie − nie wiem czy to cos zmienia w
tym wypadku,a tematem jest rekurencja u mnie z tymi pytaniami,nic wiecej
13 mar 11:27
jc: To równanie liniowe jednorodne o stałych współczynnikach.
Wymiar przestrzeni rozwiązań = 7 ( a1, a2, a3, a4, a5, a6, a7 możesz wybrać
dowolnie, pozostałe będą już określone).
13 mar 13:16
oaza: super,dziękuje.
13 mar 14:37