regułą de l'Hospitala
karawan: Dobry wieczór Państwu.
Mam problem z zadaniem. Liczę na Państwa pomocną dłoń.
Zadanie: ustalić na mocy reguły de l'Hospitala granicę:
limx−>0+ (ln 1/x)x
Oto moje dotychczasowe rozumowanie:
ustaliłem już, że limx−>0+ (ln 1/x)x = [∞0]
niech 1/x > 0 i ln(1/x) > 0 ⇔ x > 1
limx−>0+ (ln 1/x)x = limx−>0+ e(x*ln(ln(1/x)))
Teraz zbadam granicę:
limx−>0+ x*ln(ln(1/x)) = [0*∞]
limx−>0+ x*ln(ln(1/x)) = limx−>0+ x/(1/ln(ln(1/x))) = [0/0]
Sprawdzamy, czy istnieje granica ilorazu pochodnych:
limx−>0+ x*ln(ln(1/x)) = limx−>0+ x'/(1/ln(ln(1/x)))'
Tutaj zaczyna się problem. Przy różniczkowaniu ciągle wychodzi mi [0*∞]
12 mar 23:33
karawan: Przepraszam powinno być:
1/x > 0 i ln(1/x) > 0 ⇔ x > 0 i x < 1 ⇔ x∊(0,1)
12 mar 23:46
jc:
0 < x < 1/e
e < 1/x
1 < ln 1/x < 1/x
0 < ln ln 1/x < ln 1/x = 2 ln 1/√x < 2/√x
0 < x ln ln x < 2√x →0 przy x →0+
12 mar 23:59