Rozwiąż równanie x^3+6x^2+5x-12=0
Jakub: Rozwiąż równanie x3+6x2+5x−12=0
Zacząłem od pogrupowania wyrazów wyszło mi takie coś: x(x2−2)+6(x2−2)+7x=(x+6)(x2−2)+7x
Próbowałem w inny sposób to ugryźć: x(x2+6x+5)−12=0
Pogubiłem się, nie wiem co z czym pogrupować
12 mar 23:10
?: Ale po co takie cuda? Jak się nie widzi, to twierdzenie o pierwiastkach wymiernych wielomianu.
Widać, że W(1) = 0 i dalej już dzielisz sobie
12 mar 23:14
6latek: (x3+6x2+5x−12)/(x−1)=x2+7x+12
x3+6x2+5x−12=(x−1)(x2+7x+12)=(x−1)(x+3)(x+4)
(x−1)(x+3)(x−4)=0 stad x=1 lub x=−3 lub x=−4
13 mar 01:11