Confusion
Tomasz:

Robiłem zadania z optymalizacji i musiałem obliczyć miejsca zerowe pochodnej.
Wyszło coś takiego: x
2(x
4 − 81) = 0
Ja przyzwyczajony do tego, że zaznacza się pierwiastki wielokrotne to uznałem że zarówno 0, 3
jak
i −3 są pierwiastkami podwójnymi więc na osi trzeba będzie zaznaczyć "odbicie się" (na
rysunku), ale
klucz wskazuje inaczej.
Gdzie popełniam błąd w myśleniu?
12 mar 21:12
Tomasz:

dodam, że wykres ma wyglądać tak jak na górze, a ja rysuję jak na dole
12 mar 21:17
Mila:
x=0− podwójny pierwiastek
x4−81=0⇔(x2−9)*(x2+9)=0⇔( x−3)*(x+3)=0, [x2+9>0 ]
x=3− pojedynczy
lub x=−3 pojedynczy
12 mar 21:17
Mila:
Co ma być na tym wykresie?
12 mar 21:19
Tomasz: Znaczy chciałem tylko sprostować,
dzięki za wyjaśnienie, lekkie zaskoczenie dla mnie
12 mar 21:20
daras: Tomuś, człowiek uczy się na błedach!
12 mar 21:48
6latek: daras 
Życze Ci powodzenia na forum fizyka .pl
Obys tylko odpowiadal na problemy związane z fizyka
12 mar 21:54
Tomasz: Pewnie

Już za dużo tych zadań matematycznych u mnie XD
12 mar 22:06