rozwiąż równanie (x-2)(x-5)(x+3)=0
zuzia: rozwiąż równanie (x−2)(x−5)(x+3)=0
pytania:
1. czy mogę wynik zapisać tak x ∊ {−3,2,5} zamiast x=−3 lub x=2 lub x=5
2. czy w przedziałach muszę pisać +nieskończoność czy można samą nieskończoność zostawić bez
plusa?
12 mar 20:04
ABC:
1) ja uznaję taki zapis u moich uczniów
2) nieskończoności bym pisał ze znakami jednak
12 mar 20:10
6latek: 2) można bez plusa
1) ja bym pisal x=−3 lub x=2 lub x=5
12 mar 20:11
ABC:
chińska podróba 6−latka? prowokator?
12 mar 20:13
6latek: Ojjj nie .
Firefox mi padl i nie wiem jak go odzyskac i estem na innej przeglądarce
Ja się zastanawiam nad tym ABC jak odczytac taki zapis x∊{−3,2,5}
czy x=−3 i x=2 i x=5 czy x=−3 lub x=2 lub x=5 ?
12 mar 20:22
6latek: Bo popatrz gdyby równanie było postaci
(x−5)(x+1)(x−7)≠0
to można zapisac tak albo x∊{5,−1,7} albo x≠5 i x≠−1 ix≠7
a ten 1 zapis zastosowaliśmy do równania =0
12 mar 20:27
ABC: w tym co napisałeś o 20:27 pierwszy zapis jest nieuprawniony , mógłbyś napisać
x∊R\{−1,5,7} o ile rozpatrywałbyś w liczbach rzeczywistych
12 mar 20:32
6latek: To czy uprawniony jest zapis z 20 :04 skoro nie wiemy w jakich liczbach rozwiązujemy równanie
12 mar 20:37
6latek: Wiem ze zazwyczaj rozwiązujemy w liczbach R ale wcale tak nie musi być
12 mar 20:38
6latek: Problem nie został rozwiązany wiec ja zostane przy swoim (uważam bezpieczniejszym) zapisie
12 mar 20:56
ABC: ok
12 mar 21:10
Wiktor: a który to twój zapis?
12 mar 21:22