Znaleźć równanie osi symetrii figury będącej sumą prostych
nervous: Znaleźć równanie osi symetrii figury będącej sumą prostych:
l: x + y − 3 = 0 i k: 7x − y + 4 = 0
odp. 2x−6y+19=0 i 12x +4y−11
Nie wiem co oznacza i jak wygląda figura będąca sumą prostych, proszę o pomoc
12 mar 18:12
ICSP: suma prostych to X
mniej lub bardziej spłaszczony.
Oczywiście jeśli nie są równoległe.
12 mar 18:18
6latek:

To na czerwono to suma tych prostych
12 mar 18:29
nervous: przekształcam proste na:
l: y=−x+3
k: y=7x+4
mam nawet punkt wspólny: (−18, 258)
więcej nie potrafię zrobić
Jak znaleźć osie symetrii?
12 mar 18:56
janek191:
Jest wzór na dwusieczną kąta.
12 mar 19:00
janek191:
Jeżeli proste :
m: A
1 x+ B
1 y + C
1 = 0
n: A
2 x +B
2 y + C
2 = 0
nie są równoległe, to
dwusieczne d
1 i d
2 kątów utworzonych przez te proste
spełniają równanie:
| I A1 x + B1 y + C1I | | I A2x+ B2 y +C2I | |
| = |
| |
| √A12 + B12 | | √A22 + B2 | |
12 mar 19:10
Mila:

l: x + y − 3 = 0 lub k: 7x − y + 4 = 0
l: y=−x+3
k: y=7x+4
Równanie osi symetrii figury składającej się z dwóch prostych.
Będą dwie osie symetrii: dwusieczne kątów między prostymi.
1)
P=(x,y) − punkt należący do dwusiecznej kąta α, β
Każdy punkt dwusiecznej kąta jest jednakowo odległy od ramion kąta
| |x+y−3| | | |7x−y+4| | |
| = |
| ⇔ |
| √12+12 | | √72+12 | |
| |x+y−3| | | |7x−y+4| | |
| = |
| ⇔ |
| √2 | | √50 | |
5|x+y−3|=|7x−y+4|
rozwiązuj sam
2) Wynik: dwie prostopadłe:
lub
12 mar 19:11
6latek: Dobry wieczor

Ogolnie to należy postac ogolna proste doprowadzić do postaci normalnej i je przyrownac do
siebie
(raz ze znakiem + a drugi raz ze znakiem (−) )
Milu okazało się ze wczoraj jednak zle odczytałem to równanie trygonometryczne i dlatego
zle wychodzilo .
12 mar 19:22
nervous: Dziękuje bardzo za pomoc, wszystko wyszło
12 mar 19:25
Mila:
12 mar 19:29
Mila:
Zauważyłam
6−latku.

Nie przejmuj się.
12 mar 21:02