Zupełnie tego nie rozumiem, może mi ktoś to łopatologicznie wyjaśnic????
ludzikxd: Wykaż, że liczba 3
n−2
n+3
n+2−2
n+2 jest podzielna przez 10, 𝑛 ∈ ℕ.
Z góry dziękuję.
12 mar 17:54
ICSP: 3n(1 + 9) + 2n−1(2+8) = 10(3n + 2n−1) = 10k dla k ∊ Z
12 mar 17:56
Adamm: Dla n = 0 jest 5
12 mar 17:56
Wiktor: no tak, ale 0 ∊/ N
12 mar 17:57
Adamm: A ile elementów ma zbiór pusty?
12 mar 17:57
Wiktor:
tfu, nalezy, masz racje
12 mar 17:58
ludzikxd: Nadal nie wiem jak to zrobiłeś,
12 mar 18:18
ICSP: Pogrupowałem 3 do 3 i 2 do 2
Następnie z 3 wyciągnąłem przed nawias 3n a z dwójek 2n−1
i wyszło
12 mar 18:29
Mila:
ICSP tam są znaki (−) a u Ciebie same plusy
12 mar 18:40
ICSP: Faktycznie.
No to przed każdym 2n−1 powinien stać minus a nie plus.
12 mar 18:41
chichi:
@
ludzikxd @
ICSP to doświadczony gracz, więc od razu widać co chce zrobić − ma plan.
Gdyby robić to powoli, to wyglądałoby tak:
3
n−2
n+3
n+2−2
n+2 = 3
n+3
n+2−(2
n+2
n+2 )= 3
n(1+3
2)−2
n(1+2
2)=3
n*10−2
n−1+1*5=
= 3
n*10−2
n−1*2
1*5=3
n*10−2
n−1*10 = 10(3
n−2
n−1)
10 | 10*(3
n−2
n−1)
Q.E.D.
12 mar 18:49
Mila:
n∊N+
12 mar 19:15
chichi:
Cześć @
Mila słuszna uwaga, zapomniałem dodać. Miłego weekendu
12 mar 19:36
Saizou :
Troszkę inaczej
3n − 2n + 3n+2 − 2n+2 = 3n − 2n + 9•3n − 4•2n = 10•3n − 5•2n = 10t,
Komentarz:
10•3n podzielne przez 10
5•2n podzielne przez 10 jako iloczyn liczb 5 i liczby parzystej
Różnica liczb podzielnych przez 10 jest podzielna przez 10
12 mar 19:47
Wiktor: no tak, ale 5*2n=5*2*2n−1=10*2n−1
12 mar 20:17
ludzikxd: A jakbyście to zrobili?
i teraz trzeba wyznaczyć wzór ogólny ciągu b
n=a
n+2−a
n gdzie n∊ℕ
12 mar 20:36
6latek: | | n+2−1 | |
an+2= |
| uporządkuj to i odejmij an |
| | n+2 | |
12 mar 20:40
6latek: Obliczone ?
jeśli nie to za długo się z tym bawisz.
12 mar 20:48
ludzikxd: Nie mam pojęcia jak to uporządkować

@6latek tylko nie bij
12 mar 21:03
6latek: 2−1=1
n+2−1=n+1
| n+1 | | n−1 | | n(n+1)−[(n−1)(n+2)] | |
| − |
| = |
| = |
| n+2 | | n | | n(n+2) | |
| | n2+n−(n2+(2−1)n−2) | | n2+n−n2n+2 | |
= |
| = |
| |
| | n(n+2) | | n(n+2 | |
Redukcja wyrazow podobnych i zapisac wzor
Sprawdzic jeszcze raz bo liczyłem w pamięci
12 mar 21:15
ludzikxd: Ale jestem dureń że tego nie umiałem. haha już pojełem wszystko jasne. dzieki za trud
12 mar 21:26
6latek: Na zdrowie
12 mar 21:27
ludzikxd: ile pan masz na prawde lat @6latek?
12 mar 21:28
ludzikxd: Dziękuje
12 mar 21:28
6latek: Ogolnie
masz wzor ciągu np.
an= 7n+5
chcesz obliczyć 5 wyraz ciągu to do wzoru ciągu za n wstawiasz 5
a5=7*5+5=
10 wyraz ciągu
a10=7*10+5=
Teraz chcesz obliczyć (n+1) wyraz ciągu
W miejsce n wyrazu ciągu wstawiasz n+1
an+1= 7(n+1)+5=7n+12
chcesz obliczyć k−ty wyraz ciągu to w miejsce n wstawiasz k
ak= 7*k+5
np wyraz k−1
ak−1= 7(k−1)+5 = .....
12 mar 21:36
6latek: Dużo już mam lat
12 mar 21:37
ludzikxd: to akurat było pytanie od jakiegoś "podszywańca", ale mimo wszystko dziękuje za odpowiedź

i za pomoc także.
12 mar 21:41
F&M: Warto jednak sobie zarezerwować nick
12 mar 21:48