Funkcja kwadratowa
uga: Zapisz zbiór wartości oraz ustal przedziały monotoniczności funkcji opisanych wzorami
a)y=2(x−1)2−4
b)y=−3(x−1)(x−2)
12 mar 14:42
Jerzy:
Ej, a może coś od siebie !
12 mar 14:43
uga: Pomagałem innym osobom, tylko pod innym nickiem
12 mar 14:44
Jerzy:
Czy ty masz pojęcie, jakie to są funkcje ?
12 mar 14:45
6latek: a)
x
w=p=1
y
w=q=−4
a>0
Zbior wartości funcji =<−4,
∞)
Przedzialy monotomicznosci
funkcja maleje (−
∞,1>
funkcja rosnie <1,
∞)
Wszystko do odczytania z postaci kanonicznej tej funkcji
Pomysl nad b)
| | x1+x2 | |
Masz miejsca zerowe x1=1 ix2=2 stad obliczysz xw=p= |
| i wiedzac ze a<0 już masz |
| | 2 | |
przedzialy monotoniczności
Zbior wartości
Możesz tak
| | −Δ | |
postac iloczynowa na ogolna i wyliczyć ze wzoru yw=q= |
| |
| | 4a | |
12 mar 14:53
6latek: Chyba jednak chce mieć tylko rozwiązania
12 mar 15:06