Funkcja kwadratowa
uga: Wyznacz wzór w postaci ogólnej funkcji, o której wiadomo, że jednocześnie spełnia wszystkie
warunki:
a. jest malejąca w przedziale <2;∞)
b. największa wartość tej funkcji wynosi –1
c. przecina oś OY w punkcie –5.
12 mar 14:22
ICSP:
xw = 2
yw = −1
f(0) = −5
Skorzystaj z postaci kanonicznej.
12 mar 14:24
6latek: czyli masz
xw=2
yw=−1
Wierzcholek paraboli ma wspolrzedne (2,−1)
c=−5
a<0
12 mar 14:26
uga: Czyli jaki będzie wzór, bo zielony jestem?
12 mar 14:31
6latek: napisz postac kanoniczna funkcji kwadratowej
12 mar 14:34
uga: brakuje mi tylko a
12 mar 14:36
Qulka: y= −(x−2)2−1
12 mar 14:37
Qulka: jak wstawisz x=0 to y=−5 i liczysz a
12 mar 14:38
6latek: No wlasnie z tej postaci wyliczysz a
Wiesz ze dla x=0 y=−5
y=a(x−xw)2+yw
−5=a(0−2)2−1
−5=4a−1
wylicz a
12 mar 14:39