Zbadaj czy istnieje granica
Artur : Zbadaj czy istnieje granica
lim → ∞ sin x
12 mar 10:39
Adamm:
Nawet lepiej. Można udowodnić że ciąg sin(n) jest gęsty w [−1, 1]
tzn. jego punkty skupienia to cały odcinek [−1, 1]
12 mar 10:42
Artur : Czyli z tego wynika ,że nie istnieje? Bo muszę jakoś to udowodnić.
12 mar 10:44
Artur : Sory tu miało być lim → −∞
12 mar 10:45
6latek: Nie istnieje
Rozwaz dwa ciagi okreslone nastepujaco
| | π | |
xn=nπ i drugi ciag xn= |
| +2nπ in=1,2,3,...... |
| | 2 | |
12 mar 10:45
Adamm: W szczególności nie istnieje
12 mar 10:46
Artur : Dobrze ale czy lim → −∞ Będę musiał rozwiązać jako dwa ciągi ? czy to będzie ∞ i − ∞ czy to nic
nie zmieni?
12 mar 10:52
Adamm:

Rozumiesz pojęcie granicy funkcji w +−nieskończoności ? Chodzi o to jak zachowują się wartości
funkcji gdy jej argumenty są bardzo duże lub bardzo małe. Argumenty to x a wartości to y.
Tutaj y = sin(x). Narysuj go sobie lub wyobraź.
12 mar 10:58
Artur : No nie do końca właśnie rozumiem dlatego tutaj pytam o to zdanie
12 mar 10:59
Jerzy:
Zauważ,że niemal identycznie zachowuje się ta funkcja, gdy x → − ∞
12 mar 11:41