Matura PR
dzonypieczony: Wykaż, że dla dowolnej liczby naturalnej n liczba n4 + 64 jest liczbą złożoną.
11 mar 23:23
ICSP: n4 + 64 = n4 + 16n2 + 64 − 16n2 = (n2 + 8)2 − (4n)2 = (n2 − 4n + 8)(n2 + 4n + 8)
Jedyne co została do pokazania to, że mniejsza z liczb która występuje w powyższym iloczynie
jest większa od 1.
11 mar 23:24
dzonypieczony: No i jak mam udowodnic ze pierwszy nawias jest wiekszy od 1 jak delta mi wychodzi ujemna
:( pomocy
11 mar 23:33
Wiktor:
może tak?
n2 − 4n + 8 = (n − 2)2 + 4 > 1
11 mar 23:34
ICSP: Jaką najmniejszą wartość przyjmie wyrażenie:
n2 − 4n + 8
Oczywiście n jest liczbą naturalną.
11 mar 23:34
dzonypieczony: o kurde dobra dzieki
11 mar 23:34
6latek: Tak zapytam z ciekawosci
Czy n=0 zaliczymy do liczb naturalnych do tego dowodu?
12 mar 00:00
Wiktor: no tutaj można się doczepić, generalnie masz dwie szkoły
zbiór liczb naturalnych −> N −> {0, 1, 2, ...}
zbió liczb naturalnych dodatnich −> N+ −> {1, 2, 3, ...}
Tutaj mamy liczby naturalne, więc zakładam, że 0 też się zalicza, jednak w tym przypadku ma to
zerowy wpływ na zadanie czy takie zero zaliczymy czy nie
12 mar 00:06
6latek: Dobrze . rozumiem
dla n=0 n4+64=64 liczba zlozona
12 mar 00:10
Wiktor: czasem możesz się spotkać z zapisem N* = {1, 2, 3, ...}
12 mar 00:15
6latek: Dobranoc
12 mar 00:16