Funkcja + szereg
Digna: .
| | x | | x | | x | |
Dany jest wzór funkcji f(x)= 1+ |
| + ( |
| )2 + ( |
| )3+..., którego prawa |
| | x−2 | | x−2 | | x−2 | |
strona jest sumą szeregu geometrycznego zbieżnego.
Wykaż, że dla każdej liczby należącej do dziedziny funkcji f, wartości tej funkcji są większe
od 0,5.
Dziedzinę wyznaczyłam: x∊R−{2}
| | x | | a1 | |
czy mogę potraktować, że a1=1 i q= |
| i skorzystać ze wzoru S= |
| ? |
| | x−2 | | 1−q | |
11 mar 23:05
6latek: Musi byc |q|<1
11 mar 23:07
Digna: Właśnie i mam tak
| | x | |
1. −1< |
| i z tego x∊(−∞,1)∪(2, +∞) |
| | x−2 | |
| | x | |
2. |
| <1 i z tego x∊(−∞,2) |
| | x−2 | |
gdy wezmę sumę 1 i 2 to mam x∊R−{2}
11 mar 23:13
Wiktor:
bierzesz część wspólną, a nie sumę
11 mar 23:15
Digna: Tylko, że S=1−x2 i nie wiem co z tym zrobić...
11 mar 23:16
ICSP: |x| < |x−2| //
2
x
2 < x
2 − 4x + 4
4x < 4
x < 1
i to jest twoja dziedzina.
| | x | |
P.S. warunki 1. i 2. muszą jednocześnie zachodzic ( |
| musi być mniejsze od jeden ale |
| | x−2 | |
(jednocześnie) większe od −1), dlatego bierzesz iloczyn a nie sumę.
11 mar 23:16
Digna: a OK, czyli x∊(−
∞,1) a wtedy moje S będzie zawsze większe od 0,5.
Dzięki za pomoc
11 mar 23:18
6latek: Skoro tak wyszlo to
11 mar 23:19
piotr: 1 − x/2>1/2
1−x>0 dla x∊(−∞, 1)
12 mar 07:53