Funkcje
Digna: .
Dana jest funkcja f(x)= |2x−1|−|x+1|, x∊ℛ.
Udowodnij, że dla an = f(n), n=1, 2, 3, 4,... jest ciągiem arytmetycznym.
11 mar 22:24
F&M: Jako, że n≥1 to możesz pominąć wartość bezwzględną. Wtedy otrzymasz
an=(2n−1)−(n+1)=n−2
11 mar 22:31
Digna: Czy mam tu sprawdzić coś takiego jak |2n+2−1|−|n+1+1|−|2n−1|+|n+1|= |2n+1|−|n+2|−|2n−1|+|n+1|
a następnie sprawdzić dla:
1. n<−2
2. −2≤n<−1
3. −1≤n<−0,5
4. −0,5≤n<1
5. 1≤n
a ponieważ n∊ℕ+ to warunki 1−4 nie spełniają tego założenia i sprawdzam tylko 5?
11 mar 22:39
ICSP: Najpierw uprość wzór funkcji.
Potem sprawdź czy jest ciągiem arytmetycznym.
11 mar 22:44
Jerzy:
an = n − 2
an+1 − an = (n + 1 − 2) − (n − 2) = n − 1 − n + 2 = 1 , czyli ciąg jest arytmetyczny.
12 mar 10:30