11 mar 21:09
11 mar 21:11
F&M: Dzięki wielkie, na pewno sobie zerknę w wolnym czasie i coś porozwiązuję.
Osobiście teraz przerabiam Sierpińskiego − ,,O rozwiązywaniu równań w liczbach całkowitych'' i
coś podobnego tytułem do Twojego zbiorku− ,,Zbiór zadań z matematyki dla kandydatów na wyższe
uczelnie'' −B.Gdowski, E.Pluciński
Pierwsze z 1956r. a druga z 1982r.
Kiedyś też się podzielę jakimiś mega eleganckimi zadaniami
11 mar 21:20
Mila:
A Gdowskiego i Plucińskiego to masz od Taty, czy kupiłeś?
11 mar 21:27
F&M: Ani to ani to
11 mar 21:27
F&M: Kiedyś dostałem od nauczyciela.
11 mar 21:28
Mila:
Ja mam z 1971 roku.
11 mar 21:30
F&M: To już dopiero rarytas!
11 mar 21:35
Maciess: @6latek
Hosting którego używasz, trzyma zdjęcia tylko przez 3 miesiące. Jak tu cos wrzucasz, to fajnie
jakby zostało na dłużej (kiedyś komus się może przydać). Więc zachęcam do użycia czegoś
bardziej "wiecznego"
11 mar 21:39
6latek: Przerabiajac ten zbior Gdowskiego i Plucinskiego to matury sie nie boisz w ogole .
Jednak trzeba wziac to pod uwage ze wtedy chodzilismy takze w soboty do szkoly (nawet do 15−16
godziny)
11 mar 21:41
F&M: Generalnie zawsze byłem pod wrażeniem, jak ci starzy ''mędrcy'' matematyczni typu Wacław
Sierpiński potrafili na zaledwie stu stronach przedstawić w tak przystępny sposób tak obszerną
i trudną teorię. Przykładowo we ,,Wstępie do teorii liczb'' zaczynamy od prostych informacji
na temat liczb naturalnych, a sto stron później jesteśmy już przy twierdzeniu Lagrange'a i
Fermata
I nie ma pytań! Wszystko jest jasne!
11 mar 22:09
Jerzy:
W zamierzchłej przeszłości sam korzytałem z tego zbioru zadań,a potem mój syn z niego korzystał
z bardzo pozytywnym skutkiem.
11 mar 22:21
6latek: Jerzy
Nawet tez
janek191 tez o tym wspominal
11 mar 22:25
Adamm: Ja też bardzo lubię książki/monografy Sierpińskiego. Polecam
11 mar 23:34
6latek: Dostalem niedawno pdf−a W.Sierpinski O rozkladach liczb wymiernych na ulamki proste
Jeszcze nie mialem czasu przeczytac
12 mar 00:13