Rownanie trygonometryczne
Miki: Rozwiąż równanie cos(x)(sin(x−pi/4)+sin(x+pi/4))=sin x.Podaj największe ujemne rozwiązanie tego
rownania. Podaj najmniejsze dodatnie rozwiązanie tego rownania. Podaj sumę wszystkich
rozwiązań tego rownania w przedziale (0,2pi)
11 mar 20:31
Mila:
| | π | | π | |
cos(x)*(sin(x− |
| )+sin(x+ |
| ))=sin(x) |
| | 4 | | 4 | |
Skorzystaj z wzoru na sumę sinusów:
11 mar 21:58
6latek: | | π | | | | 1 | | π | | π | |
sin(x− |
| )*cosx= |
| = |
| [sin(2x− |
| )−sin( |
| )] |
| | 4 | | 2 | | 2 | | 4 | | 4 | |
dalej skorzystalbym z e wzoru na sinα−sinβ
| | π | | | | π | | √2 | |
sin(x+ |
| )−sinx= 2cos |
| *sin(π/4)/(2) =2cos(x+ |
| )* |
| |
| | 4 | | 2 | | 8 | | 4 | |
I to przyrownalbym do zera
Dobrze byloby
Milu ?
11 mar 22:49
Wiktor: źle
11 mar 22:52
6latek: Dlaczego?
11 mar 22:53
sinus:
| | π | | π | |
sin(x− |
| )+sin(x+ |
| )=.....= √2sinx |
| | 4 | | 4 | |
sinx(
√2cosx−1)=0
.....................
dokończ
11 mar 22:54
Wiktor:
przy sin(x + pi/4) zniknął ci cosx
11 mar 22:55
sinus:
Oczywiście miało być
11 mar 22:59
Mila:
Coś źle skorzystałeś z edytora i pokręciło się.
| | | | | |
cosx *2 sin |
| * cos |
| =sinx |
| | 2 | | 2 | |
| | π | |
cosx *2sinx*cos(− |
| )−sinx=0 |
| | 4 | |
sinx*(
√2 cosx−1)=0
Resztę zostawiam dla
Miki.
11 mar 22:59
6latek: tzn tak
| 1 | | √2 | |
| [sin(2x−π/4)−sin(π/4)]+2cos(x+π/8)* |
| =0 |
| 2 | | 4 | |
Tylko ten nawias kwadratowy jeszcze do obliczenia
11 mar 23:00
6latek: Dobrze . To chyba musialem sie gdzies pomylic bo robilem w pamieci
11 mar 23:04
6latek: ja odczytalem to rownanie tak
cos(x)*sin(x−pi/4)+sin(x+pi/4)= sinx
a pewnie jest tak
cosx[sin(x−pi/4)+sin(x+pi/4)]=sinx
Dlatego nie lubie takich podwojnych czy nawet niektorzy pisza potrojnych nawiasow .
Jutro sobie to sprawdze .
11 mar 23:58