algebra liniowa
salamandra: Wyznacz punkt wspólny prostych:
a) x=(2,3,4)+t(1,1,1) oraz y=(3,2,1)+s(3,1,−1) t,s∊R
x1=y1 2+t=3+3s
x2=y2 3+t=2+s ⇒ t=s−1 ⇒ t=−2
x3=y3 4+t=1−s ⇒ s=−1
P=(0,1,2) <−−−− nie wiem w jaki sposób wyznaczyć ten punkt, skąd się wzięły jego współrzędne,
resztę rozumiem, podpowiedziałby ktoś?
11 mar 19:15
ICSP: podstaw t = −2 do równania prostej x.
11 mar 19:20
salamandra: no to wtedy x=(2,3,4)+(−2,−2,−2)
y=(3,2,1)+(−3,−1,1)
I to rozumiem, że "normalnie" dodaję i otrzymuję ten punkt?
11 mar 19:23
ICSP: Dodajesz po współrzędnych.
11 mar 19:24
ICSP: Tfu, nie po współrzędnych tylko afinicznie
11 mar 19:28
salamandra: Rozumiem, że gdyby tego punktu wspólnego nie było, to pierwsze równanie byłoby wtedy sprzeczne
tak?
11 mar 19:29
salamandra: po wyliczeniu już t i s i wstawieniu
11 mar 19:29
ICSP: Dlaczego pierwsze ma być sprzeczne?
Dyskryminujesz pozostałe dwa równania?
11 mar 19:30
salamandra: Mam na myśli, że gdyby się okazało, że pierwsze byłoby sprzeczne po wstawieniu wyliczonych
wartości, to oznaczałoby to, że nie ma punktu wspólnego?
11 mar 19:33
ICSP: Jakich znowu wartości?
11 mar 19:35
salamandra: W takim razie przykład:
mam proste: x: (1,0,1) +t(1,1,−1) y: (2, 3, 4) +s(0,−1, 2)
1+t=2 t=1
t=3−s s=2
1−t=4+2s
Wstawiam do trzeciego i otrzymuje: 0=8 i co teraz?
11 mar 19:37
ICSP: sprzeczność, więc proste są skośne
11 mar 19:38
salamandra: No i o to pytałem
11 mar 19:38
Mila: 1)
x=(2,3,4)+t(1,1,1) oraz y=(3,2,1)+s(3,1,−1) t,s∊R
l1:
x=2+t
y=3+t
z=4+t, t∊R
l2:
x=3+3s
y=2+s
z=1−s
=========
2+t=3+3s
3+t=2+s
4+t=1−s
wyznaczamy wartość s i t
(2+3) ⇔7+2t=3 ⇔ 2t=−4,
t=−2
2+(−2)=3+3s,⇔s=−1
Z Prostej l1 : x=0, y=1, z=2 ⇔P=(0,1,2)
Z prostej l2: x=0, y=1, z=2⇔P=(0,1,2)
11 mar 20:33