algebra liniowa
salamandra: Wyznaczyć równania wektorowe i parametryczne prostej:
a) przechodzącej przez punkt (2,0,5) i równoległej do wektora (4,2,11)
wektorowe: (2,0,5)+t[4,−2,11]
parametryczne:
x1=2+4t
x2=−2t
x3=5+11t
nie wiem co zrobić z tą równoległością?
11 mar 19:00
Jerzy:
Nic,tylko postać parametryczną zapisać tak:
x = 2+4t
y = −2t
z = 5 + 11t
11 mar 19:23
salamandra: dzięki
11 mar 19:24
salamandra: A co w przypadku, gdy mam
b) przechodzącej przez punkty (−1,2,1) i (2,−3,2)
Jak takie coś zacząć? Nie mogę się nigdzie doszukać, bo wyskakują mi tylko wyjaśnienia dla
"normalnych" prostych ze szkoły średniej.
11 mar 19:27
ICSP: a te proste to już nie są normalne ?
p = A + (BA)t, t∊R
gdzie A,B to punkty należące do prostej a BA to wektor o początku w punkcie A i końcu w punkcie
B
11 mar 19:51
salamandra: znalazłem taki wzór:
| x−x1 | | y−y1 | | z−z1 | |
| = |
| = |
| =t |
| x2−x1 | | y2−y1 | | z2−z1 | |
czy jest on właściwy do tego zadania?
11 mar 19:52
Kacper:
ICSP 
czym się zajmujesz? pytam tak z ciekawości?
11 mar 20:08
Mila:
Równanie prostej przechodzącej przez punkty A= (−1,2,1) i B=(2,−3,2).
AB
→[3,−5,1]
1) Równanie prostej:
k
→=[3,−5,1]− wektor kierunkowy prostej
2)
Równanie parametryczne :
x=−1+3t
y=2−5t
z=1+t, t∊R
11 mar 20:25
salamandra: też właśnie do tego doszedłem, ale moje pytanie brzmi jeszcze: dlaczego, gdy zapisuję równanie
w postaci wektorowej: k: (−1,2,1)+t[3,−5,1] to na początku jest punkt A, a nie punkt B? czy
mógłby tam być równie dobrze punkt B i "odwrotny" wektor?
11 mar 20:29
Mila:
Możesz wstawić wsp. punktu B
Do równania parametrycznego tak samo .
Możesz też wstawić dowolny wektor równoległy do AB
np. [6,−10,2]
To będzie ta sama prosta.
Zwykle wstawia się po uproszczeniu.
11 mar 20:38
11 mar 20:39
Mila:
Wektor przeciwny miałeś na myśli?
[−3,5,−1] || [3,−5,1]
11 mar 20:41
salamandra: tak, jeśli za x2 przyjąłbym punkt A, a za x1 punkt B i wyszłyby mi de facto dwa różne
równania, to czy opisują one nadal tę samą prostą?
11 mar 20:42
Mila:
Najlepiej wpisz zadania, to wszystko się wyjaśni praktycznie.
Wpisz swoją wersję, to odpowiem.
11 mar 20:44
salamandra: W sumie to postaram się na tym samym zadaniu:
A=(2,−3,2)
B=(−1,2,1)
BA−>=[−3,5,−1]
y: (2,−3,2)+t[−3,5,−1]
parametrycznie:
x=2−3t
y=−3+5t
z=2−t
Czy to jest równoważne z tym, co napisałaś 20:25?
11 mar 20:47
Mila:
Ta sama prosta :
−1+3s=2−3t
2−5s=−3+5t
1+s=2−t
======= s=1−t
podstawiamy do (1)
−1+3(1−t)=?2−3t
2−3t=2−3t, 0=0
do (2) L=2−5(1−t)=−3+5t=P
Ta sama prosta:
11 mar 21:04
salamandra: super, dziękuję, mam jeszcze pytanie, być może głupie, ale nie miałem jeszcze wykładu z tego, a
ćwiczenia wyprzedzają wykład − czym jest tak naprawdę ten parametr "t"? Czy jest to coś w
stylu "b" w prostej ax+b? Że zmiana tego parametru powoduje, że to zupełnie inna prosta?
11 mar 21:10
Mila:

Parametr t ∊R
Jeśli masz równanie prostej:
x=2−3t
y=−3+5t
z=2−t
to możesz wyznaczyć współrzędne punktów należących do tej prostej.
dla t=0 masz punkt:
(2,−3,2)
t=1
(−1, 2,1)
t=−1
(5,−8,3)
11 mar 21:25
salamandra: rozumiem, dziękuję raz jeszcze
11 mar 21:38
Mila:
Ściągnij sobie w pdf
Algebra liniowa 1 T. Jurlewicz, Z. Skoczylas.
Tam jest geometria analityczna w R3.
11 mar 21:49