Rachunek prawdopodobienstwa
Basia5: Pytanie teoretyczne.
Witam dzisiaj na wykladzie z rachunku prawdopodobienstwa pokazywał przykład nastepujacy.
Dwie osoby umowily sie na spotkanie miedzy 10.00 a 11.00, oblicz prawdopodobienstwo ze dwie
osoby przybeda idealnie w tym samym momencie.
I prawdopodobienstwo z geometrycznej interpretacji wyszlo 0. O ile rachunkowo wszystko rozumiem
o tyle nie wiem jak to interpretować?
Bo skoro P(A) = 0 czyli 0 szansa na spotkanie, ale realnei patrzac to choc szansa mała to
jednak jest to możliwe, jak interpretować taki wynik? Mógłby ktoś objaśnić?
11 mar 16:00
Jerzy:
I masz rację. P(A) = 0 oznacza,że zdarzenie A jest niemożliwe,a tutaj jest możliwe.
11 mar 16:14
Basia5: no wlasnie, skoro jest niemozliwe to jest mozliwe? jak to rozumiec?
11 mar 16:24
ABC: P(A)=0 nie oznacza koniecznie zdarzenia niemożliwego , prawdziwa jest jedynie implikacja w
drugą stronę:
jeżeli zdarzenie jest niemożliwe to jego pstwo wynosi zero. Wynika to z własności miary.
11 mar 16:34
aaa: kwestia ciągłości.. nie trafisz dokładnie w punkt z precyzją zegara atomowego.. \
zawsze masz jakiś przedział np setną sekundy i dlatego się zdarza
11 mar 16:34
Basia5: aaa no dobra w tym zadaniu, ale gdyby było inne i tam juz by nie bylo czasu? to jak to
zinterpretowac?
11 mar 17:09
aaa: tak samo... każdy rzeczywisty pomiar jest obarczony błędem więc masz przedział..
nawet jak powiesz wzrost 123 to nie jest dokładnie 123
a w matematyce 123 to precyzyjnie do 1000miejsc po przecinku tylko 123 więc szansa wynosi 0
11 mar 17:21
daras: z innej beczki:
Jeżeli rozbijesz szklankę to prawdopodobieństwo, że sama złoży się z powrotem w całość
teoretycznie jest niemożliwe ale iprawdopodobieństwo tego zdarzenia jest zerowe, bo nie
zaobserwowanego dotychczas takiego cudu, nawet biblia milczy nt.
11 mar 17:56
mitol:
Cud w Kanie Galilejskiej : H
2O → C
2H
5OH
11 mar 18:03
daras: to była zamiana jednego płynu w inny płyn być może zaszła reakcja na miarę zimnej fuzji
11 mar 20:46
Basia5: No tak, ale tutaj i realnie patrzac szklanka sie nie zlozy i P(A) = 0 a w moim przypadku no
jednak jest szansa ze dwie osoby sie zejda a P(A) = 0 nadal.
11 mar 21:36
12 mar 00:44
Qulka:
że przyjdą w tej samej minucie P=1/60 = 0,0166
że w tej samej sekundzie P=1/3600 = 0,000277
że w tej samej setnej sekundy P=1/36000 = 0,0000277
że w tej samej milionowej sekundy P= 1/3600000000 = 0,000000000277
miliardowej..... itd
że w tej samej chwili P=0 =0,0000000000000000
12 mar 09:22
Qulka: to ostatnie to P=1/∞ = 0
12 mar 09:36
Basia5: hmmm, no okej chyba rozumiem
12 mar 09:55
daras: to podobne to paradoksu Zenona
12 mar 15:14