wektory
salamandra: Wyznaczyć kombinację liniową 3a1 + 5a2 − a3 wektorów
a1 = (4, 1, 3, −2), a2 = (1, 2, −3, 2), a3 = (16, 9, 1, −3)
nie wiem dlaczego u wykładowcy wynikiem był wektor: w=[3,−1,−7,7]
skoro 3a1=(12,3,9,−6)
5a2=(5,10,−15,10)
a3=(16,9,1,−3)
więc według mnie powinno być: w=[1,4,−7,7]
11 mar 14:09
Maciess: Widocznie się pomylił. Ale takie fakty to raczej powinieneś zgłaszać wykładowcy w trakcie
wykładu.
11 mar 14:12
salamandra: To akurat było w trakcie ćwiczeń − tak zasuwał z materiałem, że nie skupiałem się na takich
szczegółach, ale teraz analizując myślałem, że może źle zapamiętałem, jak to się robi.
11 mar 14:16