Geometria analityczna
zmartwionyuczeń: Cześć, mam problem z fragmentem tego zadania:
https://zadania.info/d1002/8732542
Dokładnie chodzi o część:
Szukana styczna jest prostopadła do promienia SE , więc jest równoległa do prostej AC .
Wyznaczmy współczynnik kierunkowy prostej AC . Szukamy prostej AC w postaci y = ax + b i
podstawiamy współrzędne punktów A i C.
Skąd wiadomo, że prosta AC jest równoległa do tej stycznej?
11 mar 12:08
πes:
11 mar 12:37
Wiktor:
weź trójkąt ASB i poprowadź wysokość z wierzchołka A na bok BS, będzie ona pod kątem prostym do
prostej BE, do której także styczna jest prostopadła, więc...
11 mar 12:37
Wiktor:
dokładnie mniej więcej to miałem na myśli pies
11 mar 12:38
Jerzy:

Zauważ,że trójkąt ABC jest równoramienny o kątach 120 , 30 , 30.
Skoro kąt KAB = 30 oraz kąt KBA = 60 , to kąt BKA = 90 , czyli prosta AC jest prostopadła do
promienia, a zatem jest równolegla do szukanej stycznej.
11 mar 13:01
zmartwionyuczeń: Dziękuję wszystkim.
11 mar 16:58