Matura CKE marzec 2021
Alaias: Oblicz, ile jest liczb dziesięciocyfrowych takich, że suma cyfr w każdej z tych liczb jest
równa 13 i żadna cyfra nie jest zerem.
11 mar 10:47
chichi:
4 111 111 111 → 10
3 211 111 111 → 90
2 221 111 111 → 120
Razem:
220
11 mar 10:57
Wiktor:
Możliwe sumy:
(1) 1 + 1 + 1 + 1 + 1 + 1 + 1 + 1 + 1 + 4 = 13
(2) 1 + 1 + 1 + 1 + 1 + 1 + 1 + 1 + 2 + 3 = 13
(3) 1 + 1 + 1 + 1 + 1 + 1 + 1 + 2 + 2 + 2 = 13
(1)
10
(2)
10 * 9
(3)
| | | |
Łącznie mamy 10 + 10 * 9 + | liczb |
| | |
11 mar 10:58
11 mar 10:58
F&M:
Treść polecenie można w zasadzie przeredagować na :
,,Ile rozwiązań w liczbach całkowitych dodatnich ma równanie :
x
1+ x
2+ x
3+...+x
10=13''
| | | |
Takich rozwiązań jest | =220 |
| | |
11 mar 12:11
Alaias: Dzięki...
11 mar 12:23