matematykaszkolna.pl
zadanie maturalne adriana: Mam pytanie czy w zadaniu na maturze rozszerzonej, w którym trzeba kodować wynik to nie trzeba zaokrąglać? MAm wpisać np. 3 pierwsze cyfry rozwinięcia dziesiętnego a wychodzi 0,666666..... to rozumiem, że mam wpisać 666, a nie 667?
11 mar 09:29
Saizou : tak, należy wpisać 666 (szatańska liczba emotka )
11 mar 09:33
Wiktor: no tak
11 mar 10:58
Saizou : Wszystko teoretycznie zależy od treści zadania. Jak jest powiedziane wyraźnie, że trzeba zaokrąglić/przybliżyć i zakodować odpowiednie cyfry. Z tego co kiedyś patrzyłem w schematy rozwiązań CKE uznaje obydwie wersje.
11 mar 11:01
Wiktor: Zależy jak taka treść zadania jest sformułowana. CKE też ma wpadki. Raz było zadanie na kodowanie, gdzie należało w kratki poniżej wpisać 3 kolejne cyfry rozwinięcia dziesiętnego otrzymanego wyniku. Sprytni maturzyści dobrze zauważyli, że nie muszą być to trzy kolejno pierwsze po kropce. Dlatego przykładowo dla takiego otrzymanego przez nich wyniku: 1.123456789 wpisywali w kratki kolejno 567 / 789 −> co oczywiście jest poprawne z kluczem odpowiedzi. Przykładowo, jeśli nie wiedziałeś jak zrobić takie zadanie, prawdopodobieństwo, że trafisz poprawny wynik było o wiele większe (no, zakładając że część dziesiętna jest nieskończona)niż w innych latach, gdzie musiałeś podać trzy pierwsze cyfry rozwinięcia dziesiętnego otrzymanego wyniku. No i tu widać właśnie pewną nieścisłość w CKE, raz łatwiej, raz trudniej, dlatego tak ważne jest poprawne konstruowanie treści zadań, które dajemy naszym uczniom. Może być tak, że z zaokrągleniem CKE uznaje obydwie wersje, ale w schemacie rozwiązania a nie w kluczu. Przykładowo, jeśli trafi się hiperdokładny egzaminator, może już tak kolorowo nie być. Dlatego tak ważne jest czytanie poleceń na maturze, bo jeśli się dany problem zrozumie, już łatwo dojść do rozwiązania (mowa o matematyce i oczywiście poziomie maturalnym rozszerzonym). Nie masz jasno napisane w poleceniu, że masz zaokrąglić, to nie zaokrąglaj − nie ma co ryzykować, później łatwiej będzie ci się wykłócać, jeśli postąpisz zgodnie z poleceniem, ale przykładowo odejmą ci punkt (w tym przypadku chyba 2 punkty)
11 mar 11:13
daras: 2{N[Saizou]] dlaczego tak i czego ma to uczyć
11 mar 11:16
Goblin: 3) Ta dyskusja nie powinna miec miejsca tutaj ,gdyz autor postu takie zapytanie powinien kierowac do swojego nauczyciela Tyle w temacie
11 mar 11:38
chichi: A ty zapytaj się swojego nauczyciela, w którym miejscu stawia się przecinek
11 mar 11:43
Goblin: [P[Blogoslawiony niech bedzie czlowiek ktory nie majac nic do powiedzenia nie probuje ubrac tego faktu w slowa]] Przepraszam za brak przecinkow i znakow ale juz jestem stary .
11 mar 11:46
Jerzy: @chichi , a gdzie źle postawił przecinek ?
11 mar 11:50
chichi: Przecinek stawia się bezpośrednio po słowie, nie po spacji czy przed słowem
11 mar 11:56
Jerzy: No to gdzie twoim zdaniem ma być przecinek w pierwszym zdaniu (11:38) ?
11 mar 11:58
chichi: "miejsca tutaj ,gdyż" miejsca tutaj, gdyż
11 mar 12:00
Jerzy: A dlaczego dajesz spację przed słowem ?
11 mar 12:02
Adamm: czyli wynik na maturze z matematyki zależy od uczuć religijnych?
11 mar 12:05
chichi: @Jerzy nie wiem czego Ty próbujesz bronić, po coś te ogólne zasady pisania tekstu powstały. Jeżeli Ty nie piszesz spacji przed słowem, a przecinek bezpośrednio przed słowem poprzedzającym, czy po spacji, to Cię skrzywdzili. Otwórz jakąkolwiek książkę i poczytaj trochę
11 mar 12:14
getin: nie stawia się przecinka przed czy
11 mar 12:15
Adamm: jakby, to , kogoś ,obchodziło
11 mar 12:18
Adamm: chyba z inspiracji zacznę wstawiać przecinki po spacji
11 mar 12:19
chichi: @getin pokaż mi gdzie tak jest napisane
11 mar 12:22
chichi: @Adamm ja zawsze chciałem pisać tak jak muwie, ale zawsze mnie poprawiano
11 mar 12:24
daras: ciekawe czy na maturze z religii też będą oblewali za brak przecinków, spacji itp. ale za to zaokrąglenia będą w granicach − ;
11 mar 12:27
Goblin: Kolego chichi wybacz ze tak powiem ale wydajesz sie byc zadufany w sobie Co poradzisz autorowi postu? Jak ma napisac ? Potrafisz udzielic prawidlowej odpowiedzi? Jesli tak to prosze napisac . Jesli nie potrafisz to dlatego napislem ten swoj post Po drugie .Jesli sie do kogos zwracasz to z grzecznosci pisze sie Ty , Cię , Ciebie . Takze wydaje mnie sie ze powinienes isc do dentysty jak CIe bolą zęby .
11 mar 12:31
Wiktor: chichi, jak chcesz się do kogoś "przywalić", sam nie popełniaj błędów... Ja tam nie widzę w wypowiedzi Goblina zdania "miejsca tutaj ,gdyż" Także próba bycia hiperdokładnym nie wyszła ci najlepiej. Polecam próbować dalej. Po drugie "" nie jest oficjalnym znakiem interpunkcyjnym, więc z tego wynika, że sam nie używasz poprawnie znaków interpunkcyjnych. Nie pozdrawiam.
11 mar 12:32
Goblin: Tak nawiasem mowiac to jest aforyzm pisarza G. Eliota emotka
11 mar 12:36
chichi: @Goblin może nie chciałem być grzeczny w stosunku do CIEBIE, gdy pisałem do Jerzego użyłem już wielkich liter @Wiktor ja nie napisałem, że jestem wzorem do naśladowania... Potrafię przyjąć krytykę, a mi nie chodziło o poprawność stawiania przecinków przed spójnikami etc. Tylko, w którym miejscu on stoi dokładnie to zaznaczyłem, a to czy jest, czy go nie ma mało mnie interesuje
11 mar 12:43
Jerzy: @chichi: "Cenię ludzi , którzy są prawdomówni" . Czy Twoim zdaniem to jest źle napisane zdanie ?
11 mar 12:51
chichi: @Jerzy według zasad, których mnie uczono powinno być "Cenię ludzi, którzy są prawdomówni."
11 mar 12:55
Adamm: Zasady są po to żeby się na nich wzorować, a nie po to żeby je innym wciskać
11 mar 12:57
6latek: chichi potwierdziles tylko moja opinie o Tobie Jestes juz doroslym czlowiekiem wiec wiesz co robisz . Goblin taki mialem nick gdyz ogladalem serial pod tym smym tytulem VII − tez taki mialem nick gdyz .... a dobrze napisze Ci gdyz za 7 lat bede mia 7 z przodu emotka Wiec zycze Ci zebys dotrwal w zdrowiu do tego czasu i udzielal sie takze na tym forum .Powodzenia na studiach .
11 mar 13:00
Jerzy: Cześć Krzysztof emotka Podejrzewałem , że Goblin , to Ty . Pozdrawiam emotka
11 mar 13:03
6latek: Dzień dobry Jerzy emotka Pozdrawiam również emotka
11 mar 13:06
chichi: @6latek dziękuję, żyj sto lat emotka
11 mar 13:11
6latek: Dziękuje rownież emotka Muszę Ci powiedziedz ze nie jestem tutaj osamotniony . Jest nas kilku emotka
11 mar 13:14
Saizou : daras na religii będzie "(...) ma granicę nieskończony". emotka
11 mar 13:15
chichi: @6latek Wam wszystkim ze sto lat emotka
11 mar 13:24
Jerzy: @chichi , dla Ciebie też zdrowia i pomyślności.
11 mar 13:26