Prawdopodobieństwo
Kuba: Rzucamy dwa razy symetryczną kostką do gry. Następnie od niemniejszej liczby wyrzuconych oczek
odejmujemy liczbę oczek wyrzuconych na drugiej kostce. Oblicz prawdopodobieństwo zdarzenia, że
otrzymana różnica jest dzielnikiem liczby 3.
Zrobiłem to tak:
Ω= 62 = 36
A =(6,3), (5,2), (4,1), (2,1), (3,2), (4,3), (5,4), (6,5) = 8
p(A) = 8/36
Proszę o pomoc czy dobrze wyliczyłem
10 mar 17:25
ite: Jak na obu kostkach jest taka sama liczba oczek, to też po odjęciu niemniejszej liczby od tej
drugiej otrzymujemy dzielnik liczby 3.
10 mar 17:47
ite: Mój błąd: to różnica jest dzielnikiem liczby 3, a mnie odwrotnie.
10 mar 17:49
Jerzy:
@ite, 0 nie jest dzielnikiem liczby 3.
10 mar 17:51
Jerzy:
17:25, dobrze.
10 mar 17:52
Kuba: dziekuje za pomoc
10 mar 17:56
Kuba: jeszcze jedno zadanie : oblicz ile jest wszystkich liczb naturalnych czterocyfowych takich, że
w ich zapisie dziesieętnym występuje jedna cyfra parzyta i 3 cyfry nieparzyste
10 mar 18:01
Jerzy:
PNNN = 4*5*5*5
NPNN = NNPN = NNNP = 3*5*5*5*5
10 mar 18:16
Kuba: mozna jaśniej?
10 mar 18:33
Jerzy: PNNN − na pierwszym miejscu parzysta,czyli jedna z czterech,a potem na każdym miejscu dowolna z
pięciu nieparzystych
Jeśli pierwsza jest nieparzysta,to parzystą umieszczamy na jednym z trzech pozostałych miejsc
,stąd iloczyn 54 mnożymy przez 3
10 mar 18:40
F&M: Można tak:
1) Przypadek, gdy parzysta stoi na początku (na 1 miejscu) − wtedy musimy wykluczyć 0, więc
mamy
4 możliwości wyboru liczby parzystej na 1 miejsce, a na kolejne miejsca mamy po 5 możliwości.
Razem: 4*5*5*5=500
2) Przypadek, gdzie liczba parzysta stoi na 2,3 lub 4 miejscu:
| | | |
Wybieramy jedno z tych 3 miejsca dla liczby parzystej na | sposoby i potem wybieramy tą |
| | |
liczbę
na 5 sposobów. Następnie na pozostałych miejscach ustawiamy nieparzyste na 5*5*5 sposobów.
Sumując: 500+1875=2375
10 mar 18:42
Kuba: a nie bedzie tak?
Jeżeli na początku jest liczba nieparzysta to jest
5 ⋅5⋅5 ⋅5 = 625
możliwości utworzenia takiej liczby (każdą cyfrę możemy wybrać na 5 sposobów). Jeżeli natomiast
na początku jest liczba parzysta, to nie może to być zero, więc mamy tylko 4 możliwości wyboru
pierwszej cyfry. Mamy jednak 3 możliwości wyboru miejsca, na którym będzie stała liczba
nieparzysta, co daje nam (zasada mnożenia)
4 ⋅5⋅ 5⋅5 ⋅3 = 15 00
możliwości utworzenia takiej liczby.
W sumie jest więc
625 + 1500 = 2125
10 mar 18:47
Jerzy:
Jeśli pierwsza cyfra jest parzysta,to ma już ustalone miejsce.Jeśli pierwsza jest
nieparzysta,to parzysta może zająć jedno z pozostałych trzech miejsc,dlatego mnożymy przez 3.
10 mar 20:01