Prawdopodobienstwo
Kuba: Proszę o sprawdzenie moich obliczeń.
W sklepie wśród 12 żarówek, trzy są wadliwe a pozostałe są dobrej jakości. Klient kupił losowo
dwie żarówki (bez sprawdzenia) oblicz prawdopodobieństwo zdarzenia że klient kupił obie
sprawne zarowki.
Omega wyszła mi 66. A prawdopodobieństwo 21/22. Proszę o pomoc czy wyszło mi dobrze
10 mar 16:49
Qulka: 6/11
10 mar 16:52
10 mar 16:56
Kuba: | | | |
Jeśli policzyłem A'= | jako że wylosuje wszystkie wadliwe. To źle robię? |
| | |
10 mar 17:00
Kuba: Napisze swoj tok rozumowania, prosze o poprawke ewentualna
10 mar 17:03
Qulka: bo musisz odjąć jeszcze jedna dobra jedna wadliwa
10 mar 17:03
Kuba:
| | | |
A'= | = 3 − zdarzenie polegajace na tym ze wylosuje 2 niesprawne |
| | |
1− p(A') = p(A)
p(A) = 21/22
10 mar 17:05
Kuba: a jezeli mam 6/11 to nie jest tak ze losuje z 9 jedna a potem z 8 i tu wchodza rowniez te
niesprawne?
10 mar 17:07
Kuba: okey rozumiem! dziekuje!
10 mar 17:10