pochodna cząstkowa w punkcie
eustachy: Dzień dobry, mam problem z takim oto zadaniem:
policz pochodne cząstkowe funkcji f(x,y)=x2*sin(x*y) w punkcie P=(1,2), nie wiem za bardzo jak
się za to brać, proszę o pomoc.
10 mar 16:42
ICSP: Liczysz pochodne cząstkowe a następnie podstawiasz współrzędne punktu.
10 mar 16:46
Jerzy:
f’x = 2xsin(xy) + x2cos(xy)y
f’y = x2cos(xy)x
10 mar 16:52
eustachy: tak, ale po podstawieniu dostajemy jakieś dzikie liczby
10 mar 20:23
Jerzy:
Nie ma dzikich liczb.
10 mar 20:36
eustachy: to jeśli dobrze podstawiam to dostajemy f'x=2sin(2) + cos(2)*2.. to samo robimy z f'y, i co
dalej, taki po prostu jest wynik?
10 mar 20:48