Błędy numeryczne
josh: Niech x1=1.5±0.04; x2=2.5±0.02.
Wyznacz błędy powstałe przy dodawaniu, odejmowaniu, mnożeniu i dzieleniu tych liczb.
Czy ktoś mnie może nakierować?
10 mar 15:46
daras: maksymalny błąd przy dodawaniu/odejmowaniu = 0,04 + 0,02
10 mar 16:12
daras: maksymalny błąd przy mnożeniu = 1,5 x 0,02 + 2,5 x 0,04
10 mar 16:14
daras: | | licznik tak jak w mnożeniu | |
maksymalny błąd przy dzieleniu x1 : x2, to |
| |
| | 2,52 | |
patrz: podręcznik do kl.1 z fizyki
10 mar 16:16
daras: można też trudniej, stosując rachunek różniczkowy
albo droga pośrednia: najpierw policz błąd względny a z tego potem bezwzględny
| | Δa | | Δx1 | | Δx2 | |
np. jeśli a = x1*x2 to : |
| = |
| + |
| |
| | a | | x1 | | x2 | |
10 mar 16:19
daras: PS wszystkie wartości błędów bierzemy |Δx|
kapewu
10 mar 16:20
josh: Tak, przy dodawaniu/odejmowaniu rozumiem. Ale nie rozumiem z mnożeniem i dzieleniem.
Mam odpowiedzi 0.034 (6) (mnożenie) i 0.018 (6) (dzielenie), ale nie potrafię do nich dojść.
11 mar 09:43
ABC: przy mnożeniu po chłopsku licz

najmniejszy możliwy wynik 1.46x2.48
największy 1.54x2.52
i odejmij od większego mniejszy
11 mar 10:33
josh: wyszło 0,26..
11 mar 11:33
daras: masz złe odpowiedzi
ale zależy na jakim poziomie

dlatego podałem 3 drogi
11 mar 12:23
daras: w dodatku nie wiadomo o jaki rodzaj błędu chodzi: względny czy bezwzględny
dowiedz sie..
11 mar 12:24
daras: @ABC i ...podziel przez 2
11 mar 12:38
daras: | | x1 | |
Jakby nie liczył, to dla dzielenia |
| wychodzi ΔD = 0,0208≈0,021 |
| | x2 | |
więc albo masz zły kalkulator albo...
liczyć nie umiesz:(
11 mar 12:39
daras: @josh11:33
PS to dobrze wyszło tylko to jest 2Δx więc jak podzielisz :2 = 0,13
i to jest dobry wynik dla mnożenia
11 mar 12:41