Całki
Kamila: Oblicz
∫8x*cos(x)dx=
10 mar 12:17
Kamila: Proszę o pomoc
10 mar 12:23
Jerzy:
Dwukrotnie przez części, v' = cosx , u = 8x
10 mar 12:24
Kamila: Mógłbyś to obliczyć ?

Dopiero się uczę
10 mar 12:25
piotr: | | 1 | | 1 | |
∫8x*cos(x)dx= |
| 8x*cos(x) + |
| ∫8x*sin(x)dx = |
| | ln8 | | ln8 | |
| | 1 | | 1 | | 1 | |
= |
| 8x*cos(x) + |
| 8x*sin(x)− |
| ∫8x*cos(x)dx |
| | ln8 | | ln28 | | ln28 | |
10 mar 12:46
piotr: z powyższego:
| | 1 | | 1 | | 1 | |
∫8x*cos(x)dx = ( |
| 8x*cos(x) + |
| 8xsinx) / (1+ |
| ) + C |
| | ln8 | | ln28 | | ln28 | |
10 mar 12:51